Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära dig koreanska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Det är alltid spännande att lära sig ett nytt språk och kanske vill du lära dig ett språk som är helt olikt ditt modersmål. Varför inte lära dig koreanska? Många har fått upp ögonen för den koreanska kulturen och flera språkappar har börjat konstruera språkkurser i koreanska.

Lär dig koreanska med hjälp av en språkapp

Vill du lära dig koreanska är det bara att kasta sig rakt in i de. I och med språkapparnas intåg har det aldrig varit lättare att lära sig språk. I den här artikeln kommer vi visa dig de bästa språkinlärningsapparna för språkkurser i koreanska. Det är viktigt att du väljer en bra språkapp, så att du inte tappar motivationen.

1. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Mondly är en av de största och mest använda språkinlärningsapparna i världen med mer än 90 miljoner användare. Det råder ingen tvekan om att du kommer ha roligt när du ska lära dig koreanska med hjälp av Mondly. Appen har ett helt genialt upplägg som är enkelt att följa, och en av huvudanledningarna till att appen är så populär är att den påminner om ett spel.

Ett av de populäraste spelen hos Mondly är det där du får se flera ord och måste gissa vad det betyder. Orden introduceras som ljud eller bilder, och du svajpar eller klickar på rätt svar. Med alla de nya koreanska orden som du lär dig på det här sättet, kan du snabbt börja föra samtal med Mondlys chattrobot. Roboten kan du prata med direkt eller genom att skriva.

Mondly har dagliga lektioner i koreanska och de har över 50 kategorier med teman som gör att du utan problem lär dig att använda koreanska i vardagssituationer. Kategorierna innehåller bland annat temana fritid, hälsa och underhållning.

Mondly har en gratisversion men om om du vill ha tillgång till hela språkkursen i koreanska måste du teckna ett abonnemang. Mondly erbjuder även andra språk som spanska och italienska.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
2. Lingopie
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 9
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: TV och podcast
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

LingoPie är en annorlunda språkinlärningsapp men inte annorlunda på ett negativt sätt. Med LingoPie kan du lära dig koreanska genom att titta på TV och film. Det låter kanske lite för enkelt men faktum är att många har lärt sig det koreanska språket genom film och animerade serier. I motsats till andra strömningstjänster kan du hos LingoPie klicka på de koreanska ord som du inte förstår i undertexten. När du har tittat färdigt på filmen kommer alla ord som du har klickat på att visas igen, men nu som flashkort.

Flashkorten ger dig möjlighet att plugga in alla koreanska ord till de sitter, du vet vad de betyder och hur de kan användas på rätt sätt i en mening. Fördelen med LingoPie är att appen ger mycket underhållning och för dig som redan gillar att titta på film är de lätt att byta Netflix mot LingoPie.

Det du ska känna till om LingoPie är att den bör användas tillsammans med andra språkinlärningsappar; i alla fall om du vill kunna prata koreanska flytande. Inlärningsmetoden är trots allt begränsad till TV och film. Syftet med LingoPie är bara att kunna utöka ditt koreanska vokabulär. Du kommer inte lära dig särskilt mycket grammatik eller träna på att konversera.

Besök Lingopie och lär dig mer om språkappen
3. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Är du en sådan person som verkligen fokuserar till hundra procent på själva inlärningsprocessen, så är Pimsleur appen för dig. Hos Pimsleur kommer du snabbt att märka att du kan prata mer och mer koreanska. Det kan vara intensivt att använda Pimsleur men i gengäld kommer du snabbt se rejäla framsteg. Pimsleur har lektioner i koreanska varje dag. Varje lektion varar i ungefär en halvtimme och det tas upp flera relevanta teman på kurserna.

På lektionerna som Pimsleur har satt ihop lär du att använda koreanska aktivt, och du får möjlighet att träna dig på att använda språket i alla möjliga vardagssituationer. Det bidrar till att bygga upp ditt självförtroende och du blir inte omedelbart utkastad i konstiga situationer.

Pimsleur har också andra inlärningsverktyg som gör lektionerna kompletta. Du kan utöka ditt vokabulär av koreanska ord genom att plugga in orden med hjälp av flashkort, och du kan kontrollera vad du har lärt dig med hjälp av frågesporter. Pimsleur har dessutom olika färdighetskategorier som täcker det mesta av det du bör kunna av det koreanska språket. I och med det kan du också styra delar av din lärprocess.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
4. Udemy
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14+
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nej
Social inlärning: Ja

Är du student och är på jakt efter en språkapp som är utvecklad för studenter? Då bör du välja Udemy. Laddar du ned språkinlärningsappen Udemy blir du en del av ett stort nätverk av andra studenter som också är intresserade av språk. Det är också en perfekt möjlighet för dig att till exempel skapa en samtalsgrupp med andra studenter som också ska eller håller på att lära sig koreanska. Eftersom Udemy är en språkinlärningsapp för studenter kommer du märka att inlärningsmetoderna i mångt och mycket är de samma som på högre utbildningar, till exempel universitetskurser och -program.

Med hjälp av Udemy kan du lära dig koreanska med varierande inlärningsmetoder. Inlärningssätten bygger på videolektioner, läsning och hör- och läsförståelse. Du lär dig alla sidor av språket, något som är mycket användbart om du till exempel ska studera i Korea eller behöver ha kunskaper i koreanska i jobbsammanhang. Udemy har fokus på att det ska vara roligt att lära sig koreanska och andra språk, och därför kan du testa din kunskaper med hjälp av frågesporter.

Udemy är ingen dyr språkinlärningsapp men språkkurserna har olika prisnivåer. Abonnemangspriserna är anpassade för att passa en studentplånbok. Om du av en eller annan anledning inte blir nöjd med språkkursen, får du pengarna tillbaka om du avslutar abonnemanget inom 30 dagar från det att du laddade ned Udemy.

Besök Udemy och lär dig mer om språkappen
5. Duolingo
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 38
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Helt gratis app
Social inlärning: Nej

Duolingo är en gratis språkinlärningsapp med vilken du har möjlighet att lära dig koreanska. Appen är mest känd för att ha spelbaserade inlärningsmetoder, det vill säga att alla inlärningsverktygen är utformade som spel. Du kan skapa karaktärer och utföra olika uppdrag som ökar dina färdigheter i det koreanska språket.

Med Duolingo lär du dig att skriva, prata och läsa på koreanska genom att delta på lektioner och göra uppgifter. Duolingo ger dig också möjlighet att rikta in din språkinlärning på ett specifikt område, till exempel fritid, semester eller medicin. Det här är en funktion som gör din språkinlärning mer individuellt anpassad och det leder oss över till en viktig funktion i Duolingo. Ju mer du använder appen desto mer kommer den att anpassa sig efter dig. Det sker med hjälp av en algoritm som känner igen de inlärningsmetoder som du föredrar.

Om du hamnar i svackor när du tycker att det är svårt att lära dig koreanska, kommer Duolingo att hålla din motivation uppe genom att visa dig roliga inlärningsuppgifter och påminna dig om att fortsätta öva. Du behöver inte heller betala något för att använda Duolingo, men om det visar sig att du vill ha ut lite mer av din språkinlärning, så har Duolingo ett abonnemang som du kan teckna.

Besök Duolingo och lär dig mer om språkappen
6. Memrise
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 23
Muntlig inlärning: Ja, video
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort-app
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Nej

Memrise är en annan rolig språkinlärningsapp, och den är också ett bra val om du vill lära dig att prata koreanska. Hela idén med Memrise bygger på att det ska vara rolig att lära sig och enligt de som ligger bakom appen har de hittat det perfekta receptet för språkinlärning som baserar sig på vetenskap, socialt nätverk och underhållning.

Appen heter Memrise för att den i hög grad använder sig av memoringsspel. Memoreringsspelen gör att du snabbt kan lära dig mängder av koreanska ord. Du kan också titta på tusentals korta filmer i vilka koreanska ord och meningar blir upplästa. Många av filmerna och lektionerna är också inlästa av människor som har koreanska som modersmål, och det gör att du hela tiden kan förbättra ditt uttal genom att lyssna på andra. När du har tittat på en eller flera filmer kan du prova vad du kommer ihåg i memoreringsspelet. Vi håller med Memrise om att det är en bra inlärningskombination. .

Memrise vill att du snabbt ska bli bekväm med att använda koreanska. Därför täcker lektionerna, filmerna och spelen allt du behöver kunna när du är på semester i Korea, jobbar i landet eller med koreaner eller studerar i Korea. Du kan välja att teckna ett abonnemang på månadsbasis eller binda upp dig för en längre tidsperiod.

Besök Memrise och lär dig mer om språkappen
7. Drops
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 45
Muntlig inlärning: Nej
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort i appen
Gratis provperiod: Ja, 1 vecka
Social inlärning: Nej

Drops är en språkinlärningsapp som är utmärkt för nybörjare. Den här appen lär dig det mest grundläggande i det koreanska språket, och allra först lär du dig de viktigaste aspekterna med språket. Dessa är viktiga att kunna eftersom de ger dig den grund du behöver för att fortsätta bygga upp dina språkfärdigheter.

Drops har dagliga lektioner och varje lektion är inte längre än fem minuter. Lektionerna fungerar som en snabbkurs på ett specifikt tema. Drops lär dig nya koreanska ord med hjälp av bilder, musik och text för att du ska minnas orden lättare och snabbare. Orden du lär dig i början är vanligt förekommande ord samt viktiga ord och meningar. Mat, färger, familjemedlemmar, etniciteter, resor och andra teman ingår i det vokabulär du lär dig via Drops. Repetition Metoden som Drops använder är effektiv och visar snabbt resultat.

Många av uppgifterna i Drops påminner om spel. Poängen är att du ska dra och släppa ord på de bilder som du anser visar rätt betydelse av ordet. Det visuella språkinlärningen är ett perfekt verktyg för nybörjare eftersom du med hjälp av den kan vara helt säker på att du förstår orden.

Besök Drops och lär dig mer om språkappen

Ett språk med okänt ursprung

Forskarna är osäkra på vilken språkfamilj koreanska tillhör och därför räknas språket som ett isolatspråk. Koreanska kan vara besläktat med japanska, som även det är ett språk som ingen riktigt vet var eller hur det uppstod. 

Koreanska är det officiella språket i Nord- och Sydkorea och det talas av 23 miljoner människor i Nordkorea, 49 miljoner i Sydkorea och 2 miljoner i Kina. Tack vare en offentliggjord alfabetisk skrift går språket går att spåra tillbaka till 1446. Tidigare talades kinesiska i de koreanska områdena, men kung Sejong av Nordkorea ansåg att invånarna inte kunde lära sig att läsa och skriva när de använde kinesiska tecken. 

Trots kungens snabba ändring tog det lång tid innan koreanska slog igenom som ett eget språk. Många lärda motsatte sig kungens order och när han dog var det bara kvinnor och de som inte gått i skolan som följde kungens vilja. Det beslutades att koreanska skulle användas av alla 1894, men i Sydkorea använder man fortfarande en del kinesiska tecken. Hela 60 procent av det koreanska vokabuläret är kinesiska lånord. Av den anledningen kan det bli lite lättare att lära dig koreanska om du kan kinesiska sedan tidigare. 

FAQ om de bästa språkapparna för att lära dig koreanska

Här nedanför hittar du svaren på några av de frågor som många ofta ställer om koreanska språkkurser i språkinlärningsappar. 

Är det värt att lära sig koreanska?

Det är alltid bra att lära sig ett nytt språk, och koreanska är inte något undantag. Vi lever trots allt i en globaliserad värld där kultur, länder och människor ständigt kommer närmare varandra. Kan du prata koreanska, så har du potential att utveckla din tjänst eller ditt företag i framtiden. Korea börjar att etablera sig som en betydande ekonomi i Asien och det kommer märkas i framtiden. 

Är det svårt att lära sig koreanska?

Det är inte nödvändigtvis svårare att lära sig koreanska än vad det är att lära sig andra språk. Allt beror på om du lägger ner själ och hjärta i själva inlärningsprocessen och väljer rätt verktyg för att lära dig. Många av de språkinlärningsappar som vi har rekommenderat är perfekta för nybörjare och överlag gör de det lättare för dig att lära dig koreanska.

Hur många timmar varje dag bör jag lägga ned på att studera koreanska?

Det beror helt på vilken målsättning du har med dina studier och hur mycket tid du har tillgänglig. Fem minuter om dagen är bättre än ingenting alls, men du bör försöka sätta av en timma om dagen. Om du ska plugga koreanska på deltid behöver du kunna lägga ner en till två timmar per dag, och fyra till sju timmar per dag om du studerar på heltid. 

Kan jag lära mig koreanska helt gratis?

Ja, det är möjligt! Det finns flera gratisappar eller appar med gratisversioner, men den bästa gratisappen är Duolingo. Alla inlärningsverktyg du behöver är gratis hos Duolingo och verktygen är också mycket varierade. Duolingo-appen är mest känd för att likna ett spel. 

Sammanfattning

Koreansk kan kanske uppfattas som ett språk som är svårt att lära sig, men sanningen är att det har aldrig varit enklare. Dagens språkinlärningsappar är hypermoderna och de bygger på flera aspekter som säkerställer en snabb, enkel och rolig inlärning. Lektionerna och uppgifterna bryter ned språket till mer lättförståeliga delar. Det gör att det inte är blir så överväldigande för dig att lära dig språket. Många av språkinlärningsapparna är också särskilt inriktade mot nybörjare.

Det finns inte någon anledning att hoppa över att lära sig ett nytt språk. Språkinlärningsapparna laddar du bara ner till din dator, mobil eller surfplatta och sedan är de tillgängliga var du än befinner dig.

Innehållsförteckning