Bästa språkappar

Hur lång tid tar det att lära sig ett nytt språk: Enkel guide 

Uppdaterat: 03. Feb, 2023

Vi är säkert överens om att det är perfekt att lära sig ett språk på så kort tid som möjligt. Det behöver varken vara frustrerande eller tidskrävande att behärska ett nytt språk, och det är fullt möjligt om du har viljan och en plan för hur du ska gå till väga. 

Språkinlärningsprogram som exempelvis Babbel och Duolingo gör det enkelt att studera ett nytt språk hemifrån, vilket både är bekvämt och produktivt. Du kan lyssna på lektionerna och göra uppgifterna via nätet utan att behöva passa kurstider eller ta dig till en kurslokal. 

Svårigheten att lära sig ett språk styrs av många faktorer, men trots det är det fullt möjligt att lära sig ett nytt språk på relativt kort tid. 

Tips för hur du lär dig ett nytt språk 

1. Börja med en gång

Bara gör det! Om du är intresserad av något språk, så sluta att ignorera det intresset. Sätt igång och oroa dig inte för att inte klara av det. Ta hjälp av en gratis app som Duolingo. Du kan självklart alltid teckna ett abonnemang om du är riktigt engagerad, för med tiden kommer du få kläm på språket. 

2. Sätt upp mål för språkinlärningen

Att försöka lära sig något utan ett specifikt mål är ett vanligt misstag som många gör. För att du ska kunna bedöma om du har uppnått det du vill, är det nödvändigt att först sätta upp mål, både kort- och långsiktiga sådana. 

Många av oss tvekar inför att lära oss ett nytt språk. Det kan kännas överväldigande att lära sig behärska alla nya vokabulär och hitta rätt bland alla olika inlärningsmetoder. Att sätta upp mål hjälper dig att koncentrera dig på uppgiften istället för att irra runt bland allt nytt och inte lära dig särskilt mycket.

3. Lär dig rätt ord

Ett nytt språk innebär att lära sig och bygga upp ett nytt ordförråd. Dessutom kan antalet ord och synonymer i språket kännas överväldigande. Många ger upp sina språkstudier just för att de tycker att utmaningen att lära sig ett nytt vokabulär är för stor,  eller för att de tror att de inte kommer minnas det de lär sig. 

Du behöver inte kunna varenda ord i ett språk för att kunna kommunicera med andra. Om du börjar från grunden är det första steget att reflektera över vilka fraser du använder mest i olika sammanhang. Det kan till exempel handla om fraser som inleder en diskussion, beställa mat på en restaurang, presentera dig själv eller sitta på en pub. Du kan spara mycket energi och tid om du koncentrerar dig på att lära dig fraser av det här slaget redan från början. 

4. Lyssna och öva på uttal

Du kan när som helst förbättra din grammatik eller utöka ditt ordförråd i ett språk, men det är svårt att rätta till ditt uttal när du har nött in det. Av den anledningen är det absolut bästa sättet att lära sig ett språk att prata och öva det ihop med personer som har språket som modersmål. Då hör du hur de uttalar orden och härma deras uttal genom att upprepa samma ljud. 

Dessutom kan du träna på uttal med hjälp av appar som Babbel och Duolingo. De tillkommer hela tiden fler europeiska språk som är tillgängliga via Duolingo. 

5. Studera smart

Det är lättare för dig att lära dig ett nytt språk om du använder de mest effektiva inlärningsmetoderna. Flash-kort är en utmärkt metod för att lära sig ord och fraser. När du använder flash-kort för att lära dig ett språk kan du koncentrera dig på specifika ord och testa dina kunskaper, vilket gör det lättare att minnas orden och fraserna. 

Digitala flash-kort är ett alternativ som du kan överväga. Flash-kort av papper är alltid effektiva men digitala flash-kort kan erbjuda flera unika fördelar. När du använder digitala flash-kort kan du spara många av dem på din mobiltelefon eller surfplatta. 

Du kan också komma åt andra personers flash-kort. Dessutom använder applikationerna åtskild upprepning för att gradvis öka tidsperioden mellan repetitionerna av ett flashkort. De här metoderna hjälper dig att lära dig det nya språket snabbare och mer effektivt. Ta reda på hur ordet definieras innan du vänder upp ett kort. Stressa inte när du vänder korten utan ta tid på dig för att få mesta möjliga minneseffekt. 

6. Integrera det nya språket dagligen, utan att resa

Många säger att de inte har möjlighet att resa till ett land där det språk som de vill lära sig pratas. Som tur är finns det sätt att komma runt det problemet. 

Träna på att prata språket du vill lära dig med någon som har det som modersmål, oavsett var i världen du befinner dig. Då kommer du vara förberedd på hur det är när någon pratar med dig spontant. 

Ett annat sätt är att föreställa dig ett scenario som du kan hamna i när du väl kommer till ett land där invånarna talar det språk du håller på att lära dig. Du kan till exempel träna på att beställa en komplicerad vegetarisk middag eller boka ett hotellrum långt innan du behöver göra det i verkligheten. 

Medan du tränar kommer du att stöta på ord som du kan. Håll ordning på orden och fraserna du behöver lära dig genom att skriva ner dem och lägga till dem på din lista över viktiga ord. Ta för vana att göra det så fort du upptäcker ett ord eller fras som du inte kan sedan tidigare. 

Ta chansen att låta det språk du vill lära dig skölja över dig så mycket som möjligt, även när du inte arbetar aktivt med att lära dig det. Underskatta inte passivt lärande, det vill säga gör sådan som du hade gjort på ditt modersmål. Du kan till exempel läsa böcker, titta på tv-serier utan textremsor eller lyssna på en podd på det språk du vill lära dig.

7. Lär dig om landets kultur

Att kunna ett språk handlar inte bara om att läsa orden på en sida; det är lika viktigt att var bekant med uttrycken, vad de betyder och i vilken kontext de används. Du blir lättare förstådd om du har en grundläggande kunskap om landets och kulturens historia, aktuella händelser, religion och traditioner. 

8. Var inte rädd för att göra fel 

Att lära sig något nytt innefattar också att göra fel, men istället för att tycka att dina fel är pinsamma, dra nytta av dem. Det värsta som kan hända om du använder fel ord eller uttryck är att någon rättar dig eller upprepar det du har sagt fast med rätt ord eller uttryck. Bli inte sur när det händer utan lägg rätt uttryck eller ord på minnet, så kan du det till nästa gång. 

De bästa apparna för språkinlärning

Det finns många utmärkta språkinlärningsappar tillgängliga. Den största utmaningen är att hitta en som passar dig. Det finns en app för alla, oavsett vilken ambitionsnivå eller inlärningsmetod du har. Några av apparna är: 

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Babbel har snabbt gått upp i toppen på listorna över språkinlärningsappar. Lektionsplanen är utvecklad av språkvetare och kombinerar konventionell inlärning med interaktiv undervisning.

Kursblocken är indelade i små och lättillgängliga block som innehåller interaktiva frågesportsliknande komponenter, allt för att hjälpa dig att hålla motivationen uppe.

Dessutom anpassar Babbel varje språkkurs efter det aktuella språket, landet och de kulturella nyanserna istället för att leverera standardiserade kurser som lär ut samma vokabulär och fraser oavsett vilket språk det handlar om.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. Rosetta stone
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 25
Muntlig inlärning: Ja, taligenkänning
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 3 dagar
Social inlärning: Nej

Under de senaste 25 åren har Rosetta Stone varit marknadsledande gällande språkkurser. För att anpassa din språkinlärning kan du välja mellan de tillgängliga språken och själv designa din lektionsplanering.

Rosetta Stones toppmoderna programvara för taligenkänning är en funktion som lockar många att välja företaget.

Du kan använda ljudigenkänning för att träna på att tala språket och få till rätt uttal. Längs med vägen kan du också dra nytta av ljudbaserade lektioner. Dessutom kan du lära dig språket genom att följa med i de berättelser som är inlästa av personer som har det aktuella språket som modersmål.

Besök Rosetta Stone och lär dig mer om språkappen
3. Busuu
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 12
Muntlig inlärning: Ja, påhittade konversationer
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 30 dagar
Social inlärning: Nej

I Busuu kan du sätta upp mål och göra en studieplan som hjälper dig att nå målen. Appen utgår ifrån ämnesbaserad inlärning för att gradvis utveckla ditt ordförråd och din konversationsförmåga. Varje lektion bygger på det föregående lektionstillfället för att hjälpa dig att komma ihåg det du har lärt dig och förbättra dina språkkunskaper.

Besök Busuu och lär dig mer om språkappen
4. Duolingo
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 38
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Helt gratis app
Social inlärning: Nej

Med den här appen kan du lära dig mer än 35 språk genom att att använda de gratis spelliknande kurser som finns i appen. Du måste göra om specifika kurser om du har gjort ett längre uppehåll för att säkerställa att du ligger kvar på samma kunskapsnivå.

För att hjälpa dig att hålla uppe motivationen finns det en inbyggd spelfunktion i varje språk. Funktionen uppmuntrar dig att gå tillbaka till tidigare lektioner och repetera det du redan kan.

Besök Duolingo och lär dig mer om språkappen
5. Memrise
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 23
Muntlig inlärning: Ja, video
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort-app
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Nej

I Memrise lär du dig med hjälp av filmer med personer som har det aktuella språket som modersmål. Via filmerna lär du dig språket av personer som har det som modersmål och konversationerna handlar om vardagliga scenarion. Det är  lättare att komma ihåg fraser, meningar och ord som uttalas av personer med en genuin accent än de som uttalas med ett platt och neutralt uttal. Dessutom utvärderar funktionen för uttal ditt uttal.

Besök Memrise och lär dig mer om språkappen

Fördelar med att lära sig ett nytt språk

Det finns flera fördelar med att lära sig ett nytt språk. Några av dem är: 

1. Förbättrar din förmåga att göra flera saker samtidigt

Det kan vara ganska stressigt för personer som inte har förmågan eller är vana vid att göra flera saker samtidigt. Enligt forskning gjord vid Pennsylvania State University visas att om du utan ansträngning kan byta från ett språk till ett annat, så är din hjärna tränad att göra det. Personer som har lärt sig mer än ett språk och sömlöst kan byta mellan språken är bättre på att göra flera saker samtidigt utan att bli stressad av det. 

2. Kan förbättra ditt minne 

När du vill lära dig ett nytt språk är det viktigt att du är uppmärksam på kroppsspråket på den personen som uttalar orden du hör. Ju mer hjärnan har att hänga upp ett ord eller mening på, desto lättare kommer du ihåg det som sägs.

Det är ingen hemlighet att lära sig ett nytt språk innebär mer än att bara bli bekant med vokabulär och normer. Forskning visar att lära sig nya ord förbättrar minnet, men att processen omfattar mer än att bara repetera. 

3. Få kontakt och nätverka med andra

Förmågan att få kontakt med andra personer är en av de mest tillfredsställande delarna i människornas existens. Att kunna prata med någon på personen i frågas modersmål är en trevlig upplevelse. Genom att lära dig ett nytt språk öppnar du upp för möjligheten att lära känna fler människor både i privata och professionella sammanhang. När du kan kommunicera på det språk som talas i landet som du besöker eller bosätter dig i kan du lättare bli en del av samhället och få fler möjligheter inom en rad områden. 

Om du har ett öppet förhållningssätt och intresse för invånarnas kultur får du också ut mer av deras levnadssätt och sedvänjor. Du kommer att bli influerad av de länder och städer du besöker. Det är inte osannolikt att du kommer bli förvånad över totala främlingars gästfrihet och det är inte heller omöjligt att det är början på en livslång vänskap. 

Du kommer skörda frukterna av att lära dig ett nytt språk under många år framöver. Det är inte heller helt osannolikt att du får ett försprång när det gäller att kommunicera med människor från alla möjliga länder eftersom du kan se världen från varierande perspektiv. 

4. Ett steg uppåt i karriären

Förmågan att kunna kommunicera på ett annat språk kan ge dig i ett försprång över de som bara talar ett språk när det kommer till jobbsammanhang. Oavsett vilken bransch du arbetar inom eller vilken språknivå du har är det en fördel att vara flerspråkig. 

Företag och verksamheter söker efter kandidater som kan få kontakt med nya och växande marknader och tjänster och sedan sälja in produkterna till stora företag i och utanför landet. Språkkunskaper kan ibland innebära erbjudande om en högre lön och bättre arbetsvillkor under rekryteringsprocessen. 

5. Förståelse för olika kulturer

Språket är det bästa sättet att kommunicera med människor från olika länder. När vi lär oss ett nytt språk exponeras vi för den kultur och de seder som de som har det aktuella språket som modersmål har. Ju mer vi lär oss om andra kulturer desto mer ökar vår acceptans, empati och tolerans för människor i andra länder. 

I USA ses till exempel visslingar under ett sportsevenmang som att utövaren eller utövarna har gjort något bra. I Italien ses det istället som en form av buande och missnöje över ett dombeslut eller liknande. 

Flera forskningsstudier visar att barn och ungdomar som lär sig fler språk än sitt modersmål är mer öppna för den kultur som landet det aktuella språket talas i har.  

6. Lära sig ett språk främjar den kreativa förmågan

En positiv och naturlig effekt av att lära sig ett nytt språk är att förstå en ny kultur. Processen har kraften att sätt dig i kontakt med andra och förändra ditt synsätt på världen. Det kan inte bara göra det lättare för dig att hantera kulturella skillnader utan även främja din kreativa förmåga. Nya intryck och upplevelser kan sätta mer far på din kreativitet än du anar. 

7. Förbättra dina prestationer inom andra akademiska områden

Det finns också forskning som visar att studenter som är flerspråkiga klarar tentorna bättre än de som bara talar ett språk. Flerspråkiga studenter kan läsa in sig på ämnet via källor som är skrivna på exempelvis engelska, franska, spanska eller tyska. 

8. Förbättra ditt modersmål

Det du lär dig om andra språk kan även hjälpa dig att förstå ditt modersmål. Du blir mer medveten om nyanserna i ditt modersmål när du studerar ett annat språk. När du lär dig ett nytt språk tenderar även ditt ordförråd, grammatiska kunskaper, ordförståelse, meningsbyggnad och så vidare att bli bättre. När du lär dig ord på ett nytt språk måste du ta reda på vad orden betyder, något som tvingar dig att analysera språkets subtiliteter. 

9. Utforska världen utan att hindras av språkbarriärer

Att resa till andra länder och kunna kommunicera med personer på deras modersmål kan ändra din upplevelse markant. Istället för att besöka de vanliga turistattraktionerna med en reseledare som talar ditt modersmål kan du upptäcka landets kultur och interagera med invånarna på egen hand. Vill du studera eller arbeta utomlands är det mer eller mindre ett måste att kunna mer än ett språk. 

Sammanfattning

Du kan upprepa den här processen om och om igen, men koncentrera dig på ett språk i taget tills du i alla fall når en konversationsnivå. När du har lärt dig språket på ett sådan nivå att du kan använda det på ett bekvämt sätt kan du börja lära dig nästa språk. 

Det kräver ansträngning, repetition och tid för att lära sig ett nytt språk. Det tar mellan 24 och 30 veckor för personer som har svenska som modersmål att lära sig de språk som ligger närmast till hands, till exempel engelska, danska, norska och tyska. Arabiska språk, kinesiska och japanska tar upp till 88 veckor att lära sig. 

För att tala ett främmande språk flytande resten av ditt liv måste du använda språket regelbundet och lägga ned tid på att hela tiden bli bättre. Så fort du talar ett språk flytande kommer du kunna göra det så länge du använder det.  

Innehållsförteckning