Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära dig tyska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Vill du lära dig tyska? Tyska är ett av det största språken i Europa och kan du tala tyska kan du prata med många människor. Innan du anmäler dig till en längre eller kortare kurs i tyska, så bör du överväga att ladda ned en språkapp.

I den här artikeln ska vi visa hur du kan gå tillväga för att lära dig tyska på ett enkelt och roligt sätt med hjälp av en bra språkapp. 

Det bästa apparna för att lära dig tyska

Det finns många sätt att lära sig tyska på, och med dagens teknologi kan du ladda ned användbara språkappar till mobilen. På så sätt kan du använda en stund varje dag på att lära dig tyska, oavsett var du befinner dig. Fördelen med det är att du lättare kan hitta en app som passar det sätt som du lär dig bäst på. Nackdelen är att det finns många språkappar och att inte alla är lika bra. Laddar du ned en dålig språkapp kan den ta död på din glädje och motivation att lära dig ett nytt språk. 

Här nedanför kan du läsa om alla språkinlärningsappar som vi rekommenderar. De räknas till de bästa av de bästa apparna och har fler miljoner användare. 

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Babbel är den bästa språkinlärningsappen i världen och har cirka 20 miljoner användare bosatta i 190 länder. Appen har funnits sedan 2008 och på den tiden har de utvecklat solida system för språkinlärning som säkerställer att inlärningsmetoderna håller hög kvalitet. Hos Babbel kan du välja mellan 13 språk och i de språken ingår självklart tyska.

Inlärningsmetoden som Babbel använder sig av har många byggstenar. I den ingår skräddarsydda kurser, interaktiva lektioner och många andra aktiviteter var syfte är att aktivt lära dig det nya språket. Lektionerna är skapade av 150 språkexperter och enligt Babbel upplever 92 procent av användarna en stor förbättring i sina språkkunskaper inom loppet av de första två månaderna. En annan användbar funktion i Babbels app är röstigenkänningsteknik. Med den här tekniken kan du göra aktiva val, lära dig fraser och rätt och slätt öva dig på att uttala tyska ord och meningar.

Babbel är ingen gratis språkapp och du måste betala en fast prenumerationskostnad varje månad. Om du inte är nöjd kan du använda dig av företagets pengarna tillbaka-garanti. Med Babbel kan du också lära dig spanska och andra språk som tyska.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Mondly är en kanonapp för nybörjare. Har du aldrig pratat ett ord tyska innan kommer du upptäcka att det är lätt att börjad med det med hjälp av Mondly. Hos Mondly börjar du med det allra mest grundläggande innan du kan gå vidare till en mer avancerad nivå. För att öva på ditt uttal kan du bland annat delta i interaktiva lektioner där du pratar med en robot.

Du kan lära dig att tala tyska i en virtuell verklighet och här kan du plocka upp nya ord och uttryck som är bra att lära sig. Det är nog det som gör att Mondly har mer än 90 miljoner användare världen över. Med Mondly kan du också enkelt se dina framsteg. Att kunna gå tillbaka och se hur långt du har kommit i språkinlärningen är motiverande.

Mondly har en gratisversion men de rekommenderar vi bara om du vill ta reda på om appen är något för dig och fungerar för att lära dig tyska. Är ditt mål att tala tyska som en infödd rekommenderar vi att du skaffar ett abonnemang. Månadskostnaden blir lägre om du binder upp dig på en längre period.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
3. Lingopie
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 9
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: TV och podcast
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

LingoPie är en språkapp som har en lite annorlunda infallsvinkel på språkinlärning. Den här appen bjuder egentligen på mer underhållning, och det är en app som vi rekommenderar att du använder när du har lärt dig eller redan kan en del tyska. LingoPie har fått många bra recensioner och omdömen, och vi tar med den bland de appar som vi rekommenderar även om den är lite okonventionell.

Hos LingoPie kan du titta på filmer och serier på det språk som du vill lära dig och bli riktigt bra på. Alla filmer och serier är textade på tyska och medan du tittar på filmen eller serieavsnittet kan du klicka på ord som du vill lära dig eller inte förstår. När du har tittat klart kan du få upp alla orden som du har markerat som flash-kort. En lite annorlunda och roligt sätt att lära sig på och det är betydligt roligare än att sitta och plugga in ord genom att slå upp dem i tjocka tyska ordböcker.

LingoPie har en gratis provperiod på sju dagar och när den är slut måste du registrera dig och teckna ett abonnemang. Binder du upp dig en längre tid blir månadskostnaden lägre, och har du fler i hushållet som vill lära sig tyska lönar det sig att välja ett familjeabonnemang.

Besök Lingopie och lär dig mer om språkappen
4. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Pimsleur är en språkinlärningsapp som kräver att du är med på lektioner för att lära dig tyska. Det är lektioner varje dag och respektive lektion varar i en halvtimme, och målet är att du ska lära dig språket genom att aktivt använda det nya språket i din vardag. Appen ser till att du hela tiden har nya tyska ord att lära dig och svårighetsgraden ökar i takt med att dina språkkunskaper ökar.

Pimsleur är en perfekt språkinlärningsapp för dig som är nybörjare på tyska och som vill fokusera särskilt mycket på att lära dig tysk grammatik på ett enkelt sätt. Appen har stort fokus på att du ska förstå alla nya tyska ord innan du går vidare.

Pimsleur är ett utmärkt val om du vill göra en djupdykning i det tyska språket utan att lägga ner ansenliga mängder av tid på att plugga eller inte vill eller kan binda upp dig på fasta lektionstider. Appen är utvecklad för att lära dig så mycket som möjligt innan din hjärna börjar tänka på annat.

Du får fullständig tillgång till tyska språklärare när du tecknar ett månadsabonnemang. Hos Pimsleur kan du också köpa hela kurspaketet för tyska om du hellre vill det.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
5. Busuu
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 12
Muntlig inlärning: Ja, påhittade konversationer
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 30 dagar
Social inlärning: Nej

Busuu är en spårkinlärningsapp med många användare, runt 50 miljoner brukare Hos Busuu kan du lära dig en mängd språk, däribland tyska. Appen är mest känd för det stora nätverk av personer som har tyska som modersmål, ett nätverk som du kan få tillgång till. På så sätt kan du förbättra ditt tyska uttal men även dina skrivfärdigheter.

Appen har varierande användningsområden. Du kan använda den i samband med skolarbete; när du vill finslipa ditt uttal; när du bara vill träna på att tala tyska med personer som har språket som modersmål och liknande. Förutom att du kan prata med andra tysktalande personer har Busuu även många interaktiva lektioner. Du kan lära dig tyska med hjälp av flash-kort, grammatiktester och andra roliga inlärningsverktyg. Det är roligt att lära sig tyska med Busuu.

Busuu har en gratisversion men vill du ha tillgång till allt material som finns måste du prenumerera på tjänsten. Ett abonnemang på Busuu kostar inte skjortan och vet du med dig att du ska använda appen länge blir månadskostnaden lägre om du tecknar ett abonnemang som sträcker sig över 12 eller 24 månader.

Besök Busuu och lär dig mer om språkappen
6. Udemy
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14+
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nej
Social inlärning: Ja

Udemy är en språkinlärningsapp som särskilt riktar sig mot studenter. Sanningen är att mer än 40 miljoner av appens användare är studenter. Här kan du lära dig mer än ett dussin språk och det inkluderar självklart tyska. Oavsett om du studerar tyska eller något helt annat, är du välkommen hos Udemy. Här är det ingen som dömer dig om du är nybörjare eller har mycket kunskaper i språket sedan tidigare.

Hos Udemy kan du som student lära dig tyska genom att följa videolektioner, lyssna på språket och läsa texter. Du kan till och med testa dina språkkunskaper och språkfärdigheter i tyska i frågesporter. Lärometoden är anpassad för studenter och det är mycket fokus på att du ska ha roligt när du lär dig tyska. Hur mycket tid du vill lägga ned varje dag är helt upp till dig.

Om du vill vara på en videolektion i tyska bör du känna till att den vara i 30 minuter.

Udemy har inte några fasta priser. Hur mycket du betalar beror till stor del på vilket språk du vill lära dig, men företaget har tagit stor hänsyn till att det främst är studenter som ska använda appen. De erbjuder en pengarna tillbaka-garanti som du kan använda om du av någon anledning inte är nöjd med tjänsten. Observera att du måste säga upp ditt abonnemang innan det har gått 30 dagar för att garantin ska gälla. Udemy har också en gratisversion men innehållet i den är starkt begränsat.

Besök Udemy och lär dig mer om språkappen
7. Tandem
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 300
Muntlig inlärning: Ja, ljud- och videosamtal
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Gratisversion
Social inlärning: Nej

Tandem är en språkinlärningsapp som kopplar ihop språkstudenter med andra studenter eller personer som har tyska som modersmål. Förutom tyska stöder språkappen ytterligare 300 språk som inkluderar teckenspråk, inhemska språk och till och med fiktiva språk. Ska du lära dig tyska eller vill hålla dina kunskaper i tyska vid liv, är Tandem en mycket bra app. För nybörjare kan det självklart vara lite skrämmande att med en gång få prata med personer som talar flytande tyska, men samtidigt kan det vara bra att bara kasta sig ut. Målet är trots allt att du ska lära dig att tala tyska som en infödd.

Tandem kan ses som en slags telefon men istället för att du ska leta efter och hitta kontakter gör appen det för dig. När du ska lära dig att tala tyska med en som har språket som modersmål lär du dig snabbt att använda språket aktivt i dagliga situationer. Du kan också få hjälp med uttal och du tränar upp dina skrivfärdigheter i samma veva.

Du kan använda Tandem helt gratis, något som är en stor fördel för alla som är studenter eller har en begränsad budget. Appen har även ett abonnemang som du kan betala för. Det abonnemanget ger dig obegränsad tillgång till alla funktioner i appen. Mot betalning kommer appen också att spara allt du har i form av samtal, så att du kan gå tillbaka till dem om du vill det.

Besök Tandem och lär dig mer om språkappen

Många likheter med svenska

Tyska är ett västgermanskt språk som talas av människor i Tyskland, Österrike, Schweiz, Luxemburg, Liechtenstein samt delar av Belgien, Frankrike, Italien, Danmark och stora folkgrupper i Östeuropa. Som du ser är tyska ett språk som det lönar att lära sig och kunna tala. 

Om du har svenska som modersmål eller kan tala svenska har du en stor fördel när det kommer till att lära dig tyska. Svenska och tyska har många likheter eftersom språken tillhör samma språkfamilj och språkgrupp. Vet du att det finns minst 200 ord som är snudd på identiska på svenska och tyska? Det tyska språket har en rik språkhistoria och språket utveckling delas in i flera perioder: 

  • Fornhögtyska(750–1050)
  • Medeltida högtyska (1050–1350)
  • Tidig högtyska (1350–1650)
  • Högtyska / standardtyska (fra 1650)

FAQ om de bästa språkapparna för att lära sig tyska

Nedan följer några svar på vanliga frågor om det bästa apparna för att lära sig tyska.

Vilken är den bästa språkappen för att lära sig tyska?

Babbel är den bästa språkappen att använda om du vill lära dig att prata tyska. Den huvudsakliga anledningen till det är att de har lektioner och andra aktiviteter som är skräddarsydda av språkexperter. De kan också visa på imponerande framsteg bland användarna. 

Kan jag lära mig att prata tyska hemma?

Ja, du kan lära dig tyska hemma. Det viktigaste är att du följer och gör uppgifterna som du får i appen samt övar regelbundet och lägger ned den tid som krävs. Det tar tid att lära sig ett nytt språk men det är väldigt roligt och öppnar upp för ett världsomspännande nätverk. 

Hur lång tid tar det innan jag kan tala flytande tyska?

Det beror helt på hur mycket du repeterar och övar samt hur snabbt du lär dig ett nytt språk. Hur lång tid det tar innan du kan prata tyska flytande beror på flera individuella faktorer. Experter säger att de flesta kan tala ett språk flytande efter ett år och kan göra sig bra förstådda inom loppet av ett halvår. Det är viktigt att du fortsätter att använda språket aktivt när du talar det flytande, annars kommer du tappa mycket av dina kunskaper. 

Måste jag lägga pengar på språkappar?

Du måste inte tvunget lägga pengar på språkappar, många av dem har gratisversioner. Det du behöver vara medveten om är att många av funktionerna inte är tillgängliga om du inte har ett abonnemang. Tandem är ett undantag i det fallet, då det är en språkapp som i grund och botten är helt gratis. 

Sammanfattning

Tyska är ett språk som är både bra och användbart att lära sig eftersom det är det officiella språket i många europeiska länder. För många europeer är tyska också ett relativt lätt språk att lära sig eftersom de germanska språken tillhör samma språkfamilj och de västgermanska språken har många likheter. Kan du inte prata något främmande språk sedan tidigare är tyska ett språk som du med fördel kan välja som ditt första främmande språk eller som ytterligare ett främmande språk.

Innehållsförteckning