Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära dig spanska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Spanska är ett av världens vackraste språk och därför är det inte så konstigt många vill lära sig språket. Språket är inte heller begränsat till enbart Spanien, utan kan du tala spanska kan du också prata med människor från många länder och kontinenter. 

Mer än 480 miljoner människor i världen har spanska som modersmål och spanska är ett av de sex officiella språket i FN. Förstår du spanska kan du komma långt i världen.

Det finns ett antal språkappar som kan vara till bra hjälp när du ska lära dig tala och skriva spanska. Här går vi igenom några av de populäraste apparna.

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Babbel är en språkinlärningsapp som har fått toppbetyg av användare över hela världen. Den slår ut väldigt många andra språkinlärningsappar. Därmed är Babbel ett mycket bra val när du ska lära dig spanska. Alla inlärningsmetoderna som finns i Babbel är skapade av språkexperter och det kommer hjälpa dig när du ska börja lära dig ett helt nytt språk.

Du kan till exempel vara med på direktsända lektioner med olika teman som leds av professorer. Här har du möjlighet att lära dig spanska av de som arbetar med spanska professionellt, och du kan också få hjälp med mycket. När det inte är lektioner kan du träna på det spanska språket genom att göra uppgifter med varierande innehåll. Du kan också spela spel som förstärker dina språkkunskaper. Alla lektioner och uppgifter är anpassade efter den nivå i lärprocessen där du befinner dig, och kvaliteten är överlag hög.

I Babbels app kan du lära dig att tala och skriva på spanska. Appen fokuserar både på det muntliga och grammatiken. Babbel är ingen kostnadsfri språkapp men i gengäld kostar inte de olika abonnemangen så mycket. Du får också en lägre månadskostnad om du väljer en längre prenumerationstid.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Om du inte kan ett ord spanska är Mondly en perfekt app. Den här språkinlärningsappen lär dig grundläggande språkfärdigheter med hjälp av en rad kvalificerade lärosätt. Du kan till exempel öva på att prata spanska med en interaktiv chattrobot. Fördelen med det är att du lär dig att använda språket i en trygg miljö och det kommer hjälpa dig att komma över rädslan för att prata spanska med andra.

Mondly har flera olika lektioner som hjälper dig på vägen mot att tala flytande spanska. Du kan själv välja vilken eller vilka lektioner du vill ha för dagen, och det handlar om allt från grammatik och ordförråd till att kommunicera. Mondly har inbyggda verktyg som gör det lätt för dig att följa upp hur mycket du har lärt dig.

Mondly är en språkinlärningsapp som ofta blir rekommenderad av användarna. Appen ligger hack i häl på Babbel när det gäller det betyg som användarna har gett apparna. Mondly är visuellt tilltalande och väldigt enkelt att använda. Appen är inte heller en dyr språkapp och kostnaden sjunker om du binder upp dig för en längre period.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
3. Lingopie
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 9
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: TV och podcast
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Är det verkligen möjligt att lära sig spanska genom att titta på film och TV? Ja, i alla fall enligt språkappen LingoPie. Här kan du titta på film och TV fast med spanskt tal och textning på spanska. Målet är att det spanska språket ska skölja över dig och hjärnan aktivt ska ta in språket även när du kopplar av i tv-soffan. Det som gör LingoPie till en språkapp och inte bara en vanlig strömningstjänst, är att du kan upptäcka vilka ord du inte förstår. Tittar du på en film och det kommer spanska ord som du aldrig har hört innan kan du markera dem. När du har tittat klart på filmen kommer de markerade orden att dyka upp som flash-kort och du kan ta reda på vad de betyder och lära dig dem.

Det som är bra med LingoPie är att appen passar för alla, oavsett hur långt du har kommit med att lära dig spanska. Även om LingoPie har sina fördelar är det ingen språkapp som kommer lära dig att behärska spanska som en infödd. Du är beroende av andra lärmetoder för att du ska få en djupare kunskap i det spanska språket, både vad det gäller förståelse och uttal.

LingoPie har en gratis provperiod på sju dagar och därefter måste du betala för att använda appen. Du kan också teckna ett familjeabonnemang.

Besök Lingopie och lär dig mer om språkappen
4. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Hos Pimsleur lär du dig spanska genom att följa med i ljudbaserade lektioner. De här lektionerna vara inte mer än 30 minuter och följer du med i dem dagligen, kommer du snabbt märka av en klar förbättring när du uttalar spanska ord. Pimsleur använder sig också av en smart inlärningsmetod. Appen bombarderar dig nämligen med nya spanska ord. Därmed kan du hela tiden plugga in fler spanska ord och i förlängningen utöka ditt vokabulär. Under lektionerna lär du dig också att sätta in och använda orden i olika sammanhang.

Pimsleur bör vara första valet för alla nybörjare eftersom appen förenklar den spanska grammatiken. När du ska lära dig ett nytt språk är det klokt att du lär dig det både muntligt och skriftligt med en gång. Fördelen med det är också att det är lättare att hålla uppe motivationen för att lära dig spanska. För att du ska vilja lägga ner tid på att lära dig språket är det viktigt att du känner att du hänger med i och behärskar uppgifterna.

Hos Pimsleur kan du betala månadsvis för att få tillgång till kursen i spanska. Om du inte vill betala månadsvis kan du köpa hela kursen på en gång.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
5. Udemy
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14+
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nej
Social inlärning: Ja

Udemy är en språkinlärningsapp som är utvecklad för studenter och till dags dato har över 46 miljoner studenter haft stor glädje av Udemys lektioner och inlärningsmetoder. Är du student och vill lära dig spanska, eller behöver hjälp för att lära dig ännu mer, är Udemy ett bra verktyg att ta hjälp av.

Du kan lära dig spanska med hjälp av ljud-, text- och videoföreläsningar samt interaktiva frågesporter. När du anmäler dig till kursen i spanska måste du genomföra fem lektioner. Dessa fem lektioner vara i 30 minuter, något som är en perfekt daglig mängd för alla som ska studera ett nytt språk.

Udemy påminner dig om när lektionerna börjar och om du övar för lite på spanskan. Du kan delta på lektionerna via tv eller på en annan större skärm, något som gör det lättare för dig att anteckna under lektionens gång. Upplägget på Udemy är med andra ord väldigt likt det undervisningsupplägg som finns på högskolor och universitet.

Udemy har gratisversioner men de har mindre innehåll än betalvarianten. Gratisversionen är trots det en bra början och du kan ta reda på om du gillar lektionsupplägget innan du börjar abonnera på appen.

Besök Udemy och lär dig mer om språkappen
6. Rosetta stone
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 25
Muntlig inlärning: Ja, taligenkänning
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 3 dagar
Social inlärning: Nej

Rosetta Stone är mer än bara en app med ett snyggt namn för att lära sig språk. Hr kan du du lära dig så kallad konversationsspanska. Med Rosetta Stone blir du till slut så bra på att prata spanska att du kan föra ett samtal med personer som har spanska som modersmål. När du har anmält dig till kursen i spanska blir du utsatt för det spanska språket. Med andra ord finns det inte någon hjälp att få på engelska. Det kan vara lite skrämmande för nybörjare men det är det bästa sättet att lära sig ett språk på.

Något annat som är positivt med Rosetta Stone är att appen inte använder sig av interaktiva chatt-robotar. Du hör rösterna från levande personer och du får även möjlighet att prata med levande personer när du ska lära dig spanska. Det gör att Rosetta Stone framstår som en mycket autentisk app för språkinlärning.

Lektionerna som Rosetta Stone erbjuder är enkla och korta. Det är perfekt för alla som vill lära sig spanska men som inte har tid eller lust att plugga flera hela dagar i veckan.

Besök Rosetta Stone och lär dig mer om språkappen
7. Busuu
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 12
Muntlig inlärning: Ja, påhittade konversationer
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 30 dagar
Social inlärning: Nej

Kan du redan en del spanska? Busuu är egentligen en fantastisk språkinlärningsapp för alla som vill förbättra sina spanska skrivfärdigheter. Busuu-appen är mest känd för sitt stora kommunikationsnätverk, där du kan tala spanska med personer som har språket som modersmål. Att skriva dagligen med personer som kan spanska utan och innan är det ultimata sättet att träna upp dina spanska skrivfärdigheter på. Men det är inte det enda du kan lära dig med hjälp av Busuu.

Du kan även studera spanska på en avancerad nivå, med fokus på spansk grammatik och vokabulär, hos Busuu. I appen finns det många verktyg integrerade, allt för att du på kort tid ska kunna se en betydlig förbättring i dina spanskakunskaper. Flera av av verktygen innehåller spel, flash-kort och grammatikövningar.

Verktygen som Busuu erbjuder är bra och håller hög kvalitet, men det är inte mycket som slår möjligheten att prata med personer som har spanska som modersmål. De kan hjälpa dig med allt och du kan fråga dem om det är något du funderar på.

Busuu har en gratisversion, men om du verkligen vill gå in för att lära dig spanska bör du överväga att teckna ett premium-abonnemang. Det abonnemanget blir billigare om du binder upp dig på en längre period.

Besök Busuu och lär dig mer om språkappen

Ett romanskt språk

Spanska är ett språk som tillhör de romanska språken och är en del av den indoeuropeiska språkfamiljen. Tillsammans med galiciska, katalanska och portugisiska hör spanska till den västromanska språkfamiljen, inklusive den ibero-romanska språkgruppen. Det är viktigt att vara på det klara med att spanska är ett lite problematiskt begrepp. När vi talar om det spanska språket omfattar det egentligen alla språkgrupper i Spanien och andra spansktalande länder. 

Delvis betecknar spanskan ett standardspråk i skrift och tal som historiskt sett är baserat på den kastilianska dialekten, och delvis är spanska också ett gemensamt namn för de romanska språken och dialekterna i Spanien och Latinamerika. Dessa språk och dialekter har både grundläggande likheter och skillnader. 

Spansk talas i stora delar av världen och är det mest utbredda av de romanska språken. Kan du prata spanska kan du prata med människor i Spanien, Mexiko, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panamá, Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina, Kuba, Dominikanska republiken och Puerto Rico, samt i afrikanska Ekvatorial-Guinea. Det finns också spansktalande grupper i USA och på Filippinerna. 

Svar på vanliga frågor om språkappar för att lära sig spanska 

Här nedanför följer svar på frågor som ofta ställs om att lära sig spanska med hjälp av en språkapp.

Vilken språkapp är bäst för att lära sig spanska?

Babbel är generellt sett den bästa språkinlärningsappen för många språk, och det gäller även spanska. Anledningen är att Babbel har varierande inlärningsmetoder och många funktioner. Dessutom är det ett stort pluss att det är språkexperter som ligger bakom Babbel. Busuu är också en bra app, särskilt om du vill bli bättre på att skriva på spanska. Via appen kan du prata med personer som har spanska som modersmål.

Kan jag lära mig spanska hemifrån?

Ja, du kan lära dig spanska hemifrån. Som du har läst i den här artikeln finns det mängder av språkinlärningsappar som kan hjälpa dig att förbättra dina färdigheter i det spanska språket, oavsett om du är nybörjare eller kan en del sedan tidigare. Det krävs dock att du övar på egen hand.

När kan jag tala flytande spanska?

Om du övar varje dag kan du göra dig förstådd på spanska inom loppet av sex månader, och du kommer troligen att tala spanska flytande inom ett år. Men det krävs att du använder språket aktivt och fortsätter att öva. Gör du inte det tappar du det du har lärt dig. 

Måste jag betala för språkinlärningsappar?

Många av språkapparna har gratisversioner, så du inte behöver spendera några pengar. Vill du ha tillgång till alla funktioner som finns i respektive app måste du vara beredd på att betala en månadskostnad.

Några sammanfattande tankar

Spanska är ett språk som är väldigt bra att kunna. Det är ett av de officiella språken i FN och flera miljoner människor i många länder och världsdelar har spanska som modersmål. Kan du prata spanska blir det också lättare när du är ute och reser. Kunskaper i spanska kan även öppna upp för spännande jobbmöjligheter. Dessutom kan du bygga upp ett stort nätverk med andra som också talar spanska.

Spanska skiljer sig en del från andra europeiska språk eftersom det är ett romanskt språk. Men spanska tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen och därmed går det även att spåra en del likheter. Spanska är också ett språk som har ganska stora variationer eftersom språket präglas av det land som det talas i.

Innehållsförteckning