Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära sig ryska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Vill du lära dig ryska? Ryska är ett spännande språk att lära sig men väldigt annorlunda i jämförelse med en del andra språk. Som tur är är det ingen utmaning att lära sig ryska, så länge du laddar ned en bra språkinlärningsapp. 

Lär dig ryska med de bästa språkapparna

Det finns många bra anledningar till att lära sig ryska. Att kunna tala ryska är bra o du ska resa eller spendera en längre tidsperiod i rysktalande länder eller områden, och det kan även vara nödvändigt att kunna i samband med jobb och utbildning. Det är ett klokt drag att ta hjälp av en bra språkinlärningsapp om du vill lära dig att tala flytande ryska.

I den här artikeln ska vi visa dig de bästa språkapparna. Det är viktigt att välja en bra app så att du verkligen lär dig ryska och håller motivationen uppe. 

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Vi kan inte rekommendera Babbel nog och den här språkinlärningsapp har en given första plats hos oss. Vill du bli mästare på att prata ryska är det Babbel du ska ladda ned och skaffa ett abonnemang hos. Med Babbels inlärningsmetoder lär du dig snabbt att skriva och tala ryska. De flesta av Babbels användare uppger att de upplever en betydlig förbättring av språkfärdigheterna inom loppet av två månader.

Hemligheten bakom Babbel är det har mekanismer som tidigt hjälper dig att arbeta upp en bra rutin för att att studera och öva dig på att prata ryska. Mycket av innehållet är baserat på verkliga situationer och du har möjlighet att träna på att prata i sådana situationer i en trygg miljö. Du gör det genom att vara med på en av Babbels live-lektioner som leds av en professionell språklärare. Babbel har också en kostnadsfri app för självstudier som fungerar som ett komplement till lektionerna.

Med Babbel har du alla verktyg som du behöver för att lära dig att tala ryska flytande.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Mondly är en av världens mest använda språkappar med närmare 100 miljoner användare. Appen har vunnit en rad priser för sitt arbete, upplägg och popularitet. Populariteten grundar sig i hög grad på att Mondly påminner om ett spel och sättet du lär dig ryska på är också genom att spela. Du kan delta i dagliga lektioner, och du kan välja flera kategorier med specifikt tema. vill du lära dig att vara romantisk på ryska kan du välja den romantiska kategorin. Eller du är kanske mer intresserad av att lära dig användbara fraser och lite turistryska inför semestern? Mondly har en lektionskategori även för det. Alla av de här kategorierna är verklighetstrogna.

Allt det du lär dig i de olika språkkategorierna kan du använda för att kommunicera med Mondlys interaktiva chattrobot. Du kan välja om du vill prata med chattroboten eller skriva till den, beroende på vad du vill träna på den dagen. Det som är bra med chattroboten är att den skapar en trygg träningsmiljö där du inte behöver vara rädd för att uttala ett ord fel eller använda fel ord. Roboten hjälper dig med ditt uttal eller att skriva ryska korrekt.

När det kommer till spel handlar det om memoreringsspel där du bland annat avancerar i nivåer och samlar poäng.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
3. Lingopie
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 9
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: TV och podcast
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

LingoPie är en språkinlärningsapp som har blivit väldigt populär. Det här är dock inte en språkinlärningsapp som kommer hjälpa dig att prata flytande ryska. Populariteten beror på att den gör ftittande på film och tv-serier mer produktivt. Hos LingoPie kan du nämligen titta på tusentals filmer och serier på ryska och med rysk textning.

Det kan tyckas vanskligt om du inte kan ett ord ryska sedan tidigare, men det är precis här som LingoPie blir en språkinlärningsapp och inte en traditionell strömningstjänst. När du har valt en film och du hör ryska ord som du inte förstår, klickar du på det aktuella ordet i textremsan. När filmen eller serieavsnittet är slut kommer orden du har klickat på att dyka upp som flashkort med en översättning av ordet.

Därmed har du möjlighet att plugga massor av ryska ord och på så sätt öka ditt ordförråd markant. Fördelen med det här är att du kan ta med dig alla orden som du lär dig hos LingoPie till en annan språkinlärningsapp och där lära dig hur du uttalar orden rätt och sätter dem i ett större sammanhang.

Hos LingoPie kan du teckna ett familjeabonnemang, så att du och familjen, eller dina vänner, kan lära er ryska tillsammans.

Besök Lingopie och lär dig mer om språkappen
4. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Vill du mästare på att prata ryska? Då bör du överväga att anmäla dig till någon av kurserna som språkinlärningsappen Pimsleur erbjuder. Det här är en app som har sitt huvudsakliga fokus på kommunikations- och talfärdigheter. Hos Pimsleur bygger du upp dina ryska talfärdigheter genom att vara med på lektioner där du aktivt måste använda det du lär dig. Lektionerna vara i 30 minuter och du kan genomföra dem oavsett om du är exempelvis hemma, pendlar till jobbet eller är i sommarstugan. Under lektionerna konverserar du med Alexa som är en avancerad chattrobot.

Pimsleur har också så kallade läslektioner där du lär dig att läsa på ryska, och de har en rolig funktion där du är en karaktär. Målet är att du ska kunna spela en roll medan du övar på att prata ryska i de simulerade verklighetstrogna situationerna som din karaktär hamnar i.

Pimsleur har också flera andra roliga och effektiva inlärningsmetoder. Du kan plugga ryska med hjälp av digitala flashkort, lära dig mer om språkets historia och kultur, bygga upp specifika språkfärdigheter och delta i spelrundor som ökar din förståelse och kunskaper i ryska.

Pimsleur har en betalversion och en gratisversion, och det lönar sig att hålla ett öga på hemsidan för de har ofta rabatter på abonnemangen.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
5. Udemy
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14+
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nej
Social inlärning: Ja

Är du student och ska lära dig ryska är Udemy den bästa språkinlärningsappen. Laddar du ned Udemy blir du en del av ett enormt nätverk med andra studenter som också ska lära sig ett främmande språk. Hos Udemy kan du lära dig ryska via videolektioner, textbaserade lektioner och ljudbaserade lektioner som alla innehåller en uppsjö av relevanta teman. Det fina med Udemy för studenter är att lektionerna påminner mycket om de föreläsningar och seminarier som ges på högskolor och universitet.

Udemys lektioner är innehållsrika och du kan göra dem precis när det passar dig. För att du ska bli riktigt bra på ryska är rekommendationen att du pluggar minst 30 minuter varje dag, och Udemys uppgifter är väl anpassade efter den tidsramen. När du har fullfört en av lektionerna kan du ta en frågesportsrunda. I en sådan testar du om det du har lärt dig på lektionerna har fastnat i minnet, och om det inte har det kan du tillbaka och göra om lektion på nytt.

Det fina med Udemy är att de har några lektioner som är gratis, något som passar studenter, som ofta har en tajt budget, extra bra.

Besök Udemy och lär dig mer om språkappen
6. Busuu
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 12
Muntlig inlärning: Ja, påhittade konversationer
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 30 dagar
Social inlärning: Nej

Busuu är en spännande språkinlärningsapp. När du anmäler dig till en rysk språkkurs hos Busuu, blir du automatiskt en del av ett stort, socialt nätverk. Busuu anser nämligen att det sociala nätverk som du har runt dig är av yttersta vikt för att du ska kunna lära dig ett främmande språk. När du ska lära dig ryska med hjälp av Busuu kan du kommunicera med personer som har ryska som modersmål. Det fina med det är att du med en gång kan testa dina kunskaper på någon som kan ryska utan och innan, och som vill hjälpa dig att behärska språket.

När du pratar med personer som har ryska som modersmål får du omedelbart träna dig på att använda språket i verkliga situationer. Du får också mycket hjälp med ditt uttal och du lär dig att skriva korrekt på ryska.

Det kan självklart vara lite läskigt och svårt att kommunicera med någon som har ryska som modersmål när du inte kan mycket ryska själv, men hos Busuu kan du börja med att delta på lektioner. Lektionerna i ryska innefattar allt från det mest grundläggande till vad du bör kunna säga på ryska beroende på vilken situation du hamnar i.

Besök Busuu och lär dig mer om språkappen
7. MosaLingua
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 9
Muntlig inlärning: Ja, ljudklipp
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Internet- och appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 15 dagar
Social inlärning: Ja

MosaLingua lär dig ryska genom ett spännande upplägg som fokuserar på långtidsinlärning med hjälp av olika tekniker. De är baserade på både kognitiva och psykologiska koncept. Hos MosaLingua lär du dig viktiga memoreringstekniker, ord och fraser. Fokus ligger på aktiv inlärning och du har hela tiden ett antal personer runt dig som hjälper dig att komma vidare. Hos MosaLingua är målet att du snabbt ska kunna prata ryska flytande, och hela tiden utveckla ditt ordförråd.

Något som är unikt med MosaLingua är att de fokuserar på en mindre del av språket. Det betyder inte på något sätt att det du lär dig är dåligt; MosaLingua menar att det är viktigare att du, i alla fall till att börja med, lär dig 20 procent av det som du kommer använda i 80 procent av situationerna som du kan hamna i Ryssland, eller andra länder där ryska är ett av huvudspråken.

MosaLingua har också en blogg som är ett klokt drag att följa. På bloggen kan du läsa om vanliga språkmisstag som man gör, få tips om bra ordböcker, användbara verb och liknande. Det här är en blogg som täcker hela MosaLingua och av den anledningen handlar inte alla artiklar om ryska, men informationen är matnyttig oavsett.

MosaLingua går att ladda ned till alla smarta mobiltelefoner och liknande digitala enheter. Du måste betala för att få tillgång till undervisningsmaterialet, men månadskostnaden för abonnemanget är relativt billigt.

Besök MossaLingua och lär dig mer om språkappen

Ett av världens mest utbredda språk

Ryska tillhör den slaviska språkgrenen på det indoeuropeiska språkträdet. För många som vill lära sig ryska är det en fördel att ryska tillhör samma språkfamilj som de de andra slaviska språken i Europa. Belarusiska, ryska och ukrainska utgör den östslaviska gruppen av de slaviska språken och dessa tre språk är mycket lika varandra. Lär du dig först ryska kommer du relativt enkelt kunna lära dig både belarusiska och ukrainska..

Ryska är ett av de mest utbredda språken i hela världen och det är runt 250 miljoner människor som talar språket. Det är inte lika enkelt att avgöra hur många som har ryska som modersmål, men det är i alla fall cirka 150 miljoner människor i världen som har ryska som huvudspråk. Lär du dig ryska kan du bygga upp ett enormt nätverk av rysktalande personer.

Ryska är officiellt språk i Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Ryssland. Dessutom har ryska status som lingua franca i flera av de stora områdena som tidigare tillhörde Sovjetunionen. I de här områdena är ryska fortfarande ett dominerande språk. Ryska är dessutom ett av de sex officiella språken i FN. 

Vanliga frågor om de bästa språkapparna för att lära sig ryska 

Här nedanför kan du hitta svaren på några av de vanligaste frågorna som många ställer sig innan de laddar ned en språkinlärningsapp. 

Hur mycket tid tar det i anspråk att lära sig ryska?

Många av språkapparna har lektioner och vardera lektion varar i cirka 30 minuter. Utöver det finns det extra uppgifter som är knutna till spel, frågesporter och liknande. Du bör sätta av minst en halvtimme varje dag, men det är bra att vara förberedd på att det går åt minst en timma. Tänk på att språkapparna inte ställer några krav på dig utan tidsåtgången baseras istället på vad som krävs för att du ska lära dig att tala ryska flytande. 

Finns det språkappar som är helt gratis?

Om du vill lära dig ryska men inte vill betala pengar för att göra det, finns det språkappar som är helt gratis. Väldigt många språkappar har gratisversioner men i och med att det är gratis är inte heller allt undervisningsmaterial tillgängligt.

Gratisversionerna till många av de språkinlärningsappar som vi har nämnt i den här artikeln är dock ett bra alternativ om du vill börja lära dig ryska. Särskilt om du är nybörjare och behöver komma igång snabbt.  Om du är osäker på om appen är rätt val för dig är det också bra att börja med gratisversionen.  

Vilken är den bästa språkinlärningsappen för att lära sig ryska?

I det här fallet är det två språkappar som sticker ut när det gäller att lära sig det ryska språket. Den ena är Babbel och den andra är Busuu.

Babbel är den bästa språkappen eftersom undervisningsmaterialet håller en hög standard. Det är framtaget av språkexperter, något som har otroligt mycket att säga gällande kvaliteten och sättet du kan lära dig på.

Den andra språkinlärningsappen, Busuu, kopplar språkinlärningen till ett enormt socialt nätverk. Att lära sig ryska genom att kommunicera med andra människor som har ryska som modersmål har stora fördelar. Det är också roligare och lättare att lära dig ett nytt språk när du gör det tillsammans med andra.

Hur lång tid tar det att lära sig prata ryska flytande?

Hur fort vi lär oss är helt individuellt och det gäller även när vi ska lära oss ett nytt språk, för att inte tala om att behärska det. Generellt sett säger experter att du kan göra dig förstådd på ett nytt språk inom loppet av ett halvår och att du kan tala det flytande efter ungefär ett år av regelbundna studier.                  

Innehållsförteckning