Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära dig polska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Vill du lära dig polska? Många har upptäckt allt Polen har att erbjuda och åker gärna dit på semester. Landet har mycket historia och kultur, och det är också en anledning att många väljer att studera i Polen. Då kan det vara bra att i alla fall kunna göra sig förstådd på polska, och det är något som många språkappar har fått upp ögonen för. 

I den här artikeln går vi igenom de bästa språkinlärningsapparna i världen för att lära sig polska. 

De bästa språkapparna för att lära sig polska

Vill du lära dig polska är det väldigt viktigt att du väljer rätt språkapp. Det finns väldigt många språkappar, men alla är inte lika bra eller lär dig det du behöver. Dåliga språkappar kan göra att du helt tappar motivationen att lära dig språket. Det vill vi att du ska slippa göra och därför har vi satt ihop en lista med de bästa språkapparna som säkerställer att du kan lära dig att tala flytande polska. 

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Babbel är den bästa språkappen i världen och är därför en app som du bör använda om du vill lära dig precis allt av det polska språket. Vi tänker så klart på ordförråd, grammatik och kommunikationsfärdigheter. Lektionerna som Babbel erbjuder är mycket strukturerade och bygger på varandra. Det betyder att du börjar med lektion ett som sedan går vidare till lektion två och så vidare. Lektionerna är relativt korta vilket gör det lättare att följa med i dem.

Dessutom har Babbel praktiska lektioner som hjälper dig att lära dig och studera det polska språket och kulturen. Det gör att lektionerna passar oavsett om du är nybörjare eller kan prata lite polska sedan tidigare. Med Babbels kurs kommer du snabbt att tillägna dig nya färdigheter eller finslipa de du redan har. Över 90 procent av användarna uppger att de upplever en betydlig förbättring i sina språkfärdigheter efter bara två månader.

Babbels språkkurs i polska är utvecklad av språkforskare. Appen är också uppbyggd för att kunna samla in personlig data och dina studieresultat samt anpassa uppgifterna efter hur långt du har kommit. Du kan plugga med flash-kort, prata med universitetslärare och du kan till och med lyssna på en mycket lärorik podd.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Om du vill lära dig polska, men inte har några som helst kunskaper om språket sedan tidigare, är Mondly ett bra val för dig. Mondly är nämligen mycket nybörjarvänlig. Du får en naturlig väg in i språket och börjar med det mest grundläggande. Mondlys lektioner bygger löpande upp dina kunskaper i det polska språket, och kursen innehåller även lektioner som är inriktade på grammatik och vokabulär.

Mondlys kurs i polska är designad av fackfolk. Det gör att läromaterialet följer pedagogiska metoder som faktiskt fungerar och stimulerar ditt lärande. Dessutom säkerställer det även kvaliteten på kursen som du köper hos Mondly. Mondlys inlärningsmetod är också ganska rolig och du kommer att ha roligt medan du lär dig att prata polska och plugga polsk grammatik.

När du har vari med på en lektion – som är relativt kort – kan du testa vad du har lärt dig i utmanande frågesporter. När du känner att du är redo att börja kommunicera på polska kan du föra samtal med en chattrobot. Det underlättar för dig när du så småningom ska börja prata polska med äkta människor. Du kan även spela spel hos Mondly, allt för att öka dina språkfärdigheter i polska.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
3. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Om du vill lära dig polska snabbt är Pimsleur appen du bör välja. Pimsleur är uppbyggd så att fokus ligger på att du ska bygga upp dina muntliga språkfärdigheter, men även din lyssningsförmåga. De här två färdigheterna hänger ihop och är grundläggande för att du aktivt ska kunna kommunicera på polska. Pimsleurs lektioner är därför centrerade runt dagliga samtal mellan polsktalande personer.

För att du snabbt ska lära dig polska kommer Pimsleur utsätta dig för nya polska ord i intervaller. Det gör att du lagrar orden i hjärnans minnescentrum mycket snabbare än om du bara såg orden ett i taget eller i en lektion. Genom roliga övningar har du också bra förutsättningar att plugga på allt du lär dig hos Pimsleur. Vi pratar om flash-kort och spel som blir ett allt mer populärt sätt att öva på ett nytt språk.

Väldigt många har lärt sig flera språk med Pimsleur. Eftersom appen fokuserar på verklighetsnära situationer kommer du snabbt kunna använda det du lär dig när du är i Polen eller ska föra samtal med personer som har polska som modersmål.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
4. Rosetta stone
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 25
Muntlig inlärning: Ja, taligenkänning
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 3 dagar
Social inlärning: Nej

Rosetta Stone är en språkinlärningsapp som kan mäta sig med Babbel. Den här språkappen har funnits på marknaden i många år och det är till din fördel när du ska börja resan med att lära dig polska. Rosetta Stone fokuserar inte på enskilda detaljer utan på hela språket. Därför kommer du att lära dig att tala flytande polska med hjälp av metoderna.

Språklektionerna hos Rosetta Stone är lätta att förstå och följa med i. Samtidigt kommer de som leder lektionerna att uppmana alla att prata polska. Det spelar ingen roll hur mycket eller hur lite du kan sedan tidigare. Poängen är att du tidigt ska känna dig trygg med att prata på ett främmande språk. Rosetta Stone använder flera effektiva undervisningsmetoder, inklusive bilder, ljud och igenkänning av uttal.

Verktyget för igenkänning av uttal går under namnet TruAccent. Det hjälper till med att förbättra ditt uttal och jämföra det med de personer som har polska som modersmål. Rosetta Stones inlärningsmetoder gör att du hela tiden kommer att tänka på polska, och på kort tid kommer du uppleva en tydlig förbättring av dina kunskaper i det polska språket..

Om du har flera i familjen som vill lära sig prata och skriva polska är Rosetta Stone ett bra val även i det fallet. Stora delar av kursupplägget i appen passar även för barn.

Besök Rosetta Stone och lär dig mer om språkappen
5. Busuu
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 12
Muntlig inlärning: Ja, påhittade konversationer
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 30 dagar
Social inlärning: Nej

Busuu är en annan språkinlärningsapp som är ypperlig om när du vill lära dig polska. Appen är ganska lik Babbel men har några viktiga skillnader. Hos Busuu kan du lära dig i ett tempo som passar dig och med Busuus inlärningstekniker förbättrar du dina språkfärdigheter innan du vet ordet av.

En av skillnaderna mellan Babbel och Busuu är att du får mycket bättre grammatiska förklaringar hos Busuu. Det kan vara viktigt om du vill kunna kommunicera rätt och tydligt skriftligt på polska. Hos Busuu hittar du många roliga uppgifter och sätt att lära på. Med hjälp av lektionerna kommer du att förstå de grundläggande reglerna för det polska språket, inklusive böjningar av ord, ordförråd, uttal och meningsbyggnad.

Hos Busuu blir du inte bara bra på att skriva polska, du kommer även bli en mästare på uttal. Det som är roligt med Busuu är att du kan komma i kontakt med personer som har polska som modersmål och få hjälp av dem. Du kan själv välja om du vill kommunicera med dem skriftligt eller skicka in ljudfiler. Det kommer i sin tur att leda till att du kan få hjälp med hur ord ska uttalas eller hur meningar ska skrivas. Dessutom är det ett väldigt socialt sätt att lära sig polska på.

Besök Busuu och lär dig mer om språkappen
6. Italki
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 150+
Muntlig inlärning: Ja, lektioner med andra
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lärare och appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 12 dagar
Social inlärning: Nej

Italki är en annan språkiinlärningsapp som vi rekommenderar när du har bestämt dig för att lära dig prata polska. Det som gör att den här språkinlärningsappen skiljer sig markant från andra appar är att du får en handledare som kan prata polska. Du kan välja mellan flera handledare och på så sätt kan du enkelt göra ett val som passar din budget. Italki menar att det här är det bästa sättet att lära sig ett främmande språk på.

Handledaren som du väljer kan hjälpa dig med allt. Du får hjälp med att utöka ditt polska ordförråd och du får även hjälp med att lära dig de grammatiska reglerna. Handledarna kan undervisa användare på alla nivåer. Dessutom använder de olika undervisningsmetoder och resurser, till exempel textdokument, ljudfiler, videoinspelningar, flash-kort och presentationer.

Innan du väljer den handledare som ska få lära dig polska kan du se en presentationsfilm av alla tillgängliga handledare. I presentationen berättar de mer om sig själva, vad de kan och vad de kan lära dig. Du har också möjlighet att läsa igenom omdömen från tidigare studenter. Hos Italki betalar du per lektion istället för ett abonnemang.

Besök iTalki och lär dig mer om språkappen
7. Memrise
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 23
Muntlig inlärning: Ja, video
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort-app
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Nej

Vill du lära dig att prata polska utan att behöva betala för lektioner, är språkinlärningsappen Memrise ett bra val. Det är en gratisapp men i motsats till andra gratisappar har Memrise alla viktiga funktioner. Memrise är troligen inte den bästa appen om du vill lära dig mycket om polsk grammatik, men om du är nöjd med att prata lite polska, så är du på rätt ställe.

Memrise har sju professionella kurser som du kan välja mellan. Kurserna i polska inkluderar ämnen som presentation av dig själv, polska uttryck och kategorier som exempelvis sport, vetenskap, politik, semester, träning och hälsa. Som du ser ligger fokus på att du ska kunna göra dig förstådd på polska.

Hos Memrise blir du hela tiden utsatt för det polska språket och du kan se filmklipp  på hur personer som har polska som modersmål uttalar ord och meningar. På så sätt kan du jämföra ditt uttal med deras och hela tiden förbättra det. Memrise är även en rolig app. Den innehåller spelliknande uppgifter som gör det lättare för dig att komma ihåg det du lär dig. Det är också ett bra sätt att testa din kunskap på. Hos Memrise kan du lära dig i ditt tempo och göra de uppgifter som passar dig bäst.

Besök Memrise och lär dig mer om språkappen

Ett gammalt och intressant språk

Polska är ett av de slaviska språken som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Tillsammans med tjeckiska, slovakiska, nedre sorbiska, övre sorbiska och kasjubiska bildar polska den västslaviska språkgruppen. Den här språkgruppen har även undergrupper och polska hör till den lekhitiska undergruppen.

Polska är nationalspråk i Polen och hela 98 procent av befolkningen har polska som modersmål. Språket är också minoritetsspråk i närliggande länder som Litauen, Belarus, Ukraina, Tjeckien och Tyskland. Dessutom talar immigranter i bland annat Australien, Kanada, Storbritannien och USA polska. Totalt talar mer än 50 miljoner människor polska.

Vi vet inte med säkerhet hur gammalt språket är men historiker har hittat polska glosor och egennamn i latinska böcker från 1100-talet. Språkforskarna vet också att språket var så pass utvecklat att det fanns texter på 1300-talet och före 1500-talet fanns det en betydande samling av polsk litteratur. Det här är en bra anledning till att lära sig polska. Polsk litteratur är fortfarande ganska anmärkningsvärd.

Frågor om de bästa språkapparna för att lära sig polska 

Här nedanför hittar du några svar på de frågor som många ställer i samband med språkkurser i polska. 

Vilket är det bästa sättet att lära sig polska på?

Det bästa och snabbaste sättet att lära sig polska på är att anmäla sig till en kurs i en språkinlärningsapp på en gång. Babbel och Pimsleur är bland de bästa apparna, men alla appar som vi har tagit upp här är bra val. Varierande inlärning, med fokus på uttal och grammatik, gör också att du lär dig polska snabbare. Det är också helt avgörande att du tar dig tid att öva på det polska språket varje dag; nyckeln är självstudier. 

Kan jag lära mig polska helt gratis?

Ja, du kan lära dig polska helt gratis. Det finns flera språkinlärningsappar som du inte behöver betala för att delta i kurserna eller göra uppgifterna. Memrise är ett sådant exempel. Många andra språkinlärningsappar har också gratisversioner som du kan prova och utvärdera innan du förbinder dig till något mer. 

Vilken är den bästa appen att lära sig polska med?

Babbel är den bästa appen för alla som är intresserade av att lära sig polska på ett enkelt och snabbt sätt. Lektionerna i Babbel är välutvecklade och i appen finns det många varierande inlärningsverktyg tillgängliga. Utöver det kan du göra en egen läroplan, och på så sätt hålla motivationen uppe. 

Kan jag lära mig polska genom att använda en språkinlärningsapp?

Ja, det kan du, men det beror på vilken app du använder. Vill du lära dig polska flytande bör du välja en app som fokuserar på alla delar av språket, det vill säga en app som kombinerar kommunikation, grammatik och vokabulär. Du bör också välja en app som ger möjlighet att aktivt öva på att tala polska. Det är helt avgörande för att du inte bara ska lära dig polska utan även underhålla dina kunskaper i språket. Babbel, Busuu och Italki är bra val i det fallet.

När bör jag kunna tala polska flytande?

Det beror väldigt mycket på hur fort du lär dig; hur mycket du tränar; hur mycket du repeterar och hur mycket du använder språket aktivt i din vardag. De allra flesta språkexperter är eniga om att en normal progression är ett år, det vill säga att du i loppet av ett år kan tala polska flytande. Definitionen på att kunna tala ett språk flytande är att behärska polska nästan lika bra som ditt modersmål. 

Innehållsförteckning