Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära dig norska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Har du släkt i Norge, ska du flytta till Norge eller åka på semester i landet? Oavsett anledning kan det vara klokt att bekanta sig med det norska språket. Att lära sig norska har aldrig varit enklare: det finns nämligen en rad språkinlärningsappar som erbjuder lektioner i norska.

De bästa språkapparna för att lära sig norska

Det finns många språkappar som erbjuder lektioner i norska, men det är inte alla som håller hög kvalitet. Vi har gått igenom alla bra språkappar som finns på marknaden och plockat ut de som vi anser är de bästa av de bästa. Det är viktigt att språkapparna är bra, annars tappar du lätt motivationen, och för att du ska kunna vara säker på att det du lär dig är rätt.

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Babbel är en av världens mest rekommenderade språkappar, och det är mer än 10 miljoner människor som använder den för att lära sig ett nytt språk. Babbel har ett kursupplägg som är framtaget och utvecklat av professionella språkexperter. När du ska lära dig norska och använder Babbel kan du lyssna på norska texter, läsa texter på norska, delta i lektioner som ges på norska och göra andra aktiviteter som ökar din förståelse och dina kunskaper i språket. Med hjälp av Babbel lär du dig att läsa, prata och skriva det norska språket…

Babbel är en superapp för dig som vill plugga lite norska varje dag. Lektionerna är lätt att följa med i och uppgifterna är roliga att lösa. Under loppet av två månader kommer du märka en betydlig förbättring av dina färdigheter i norska.Du kan även ta upp tidigare studier igen och repetera det du redan har lärt dig.

Hos Babbel kan du också lära dig att prata språket genom att delta i verkliga konversationer.

Babbel är en app som fungerar på alla smarta mobiltelefoner som har Android eller iOS som operativsystem. Appen är inte gratis men kostnaden för ett abonnemang är förhållandevis låga. Om du väljer att binda upp dig på ett längre abonnemang sjunker månadskostnaden. Med Babbel kan du också lära dig tyska och andra språk som tyska.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Mondly är den mest använda språkappen i världen och har runt 90 miljoner användare. Med hjälp av Mondly kan du lära dig mer än 40 språk och ett av dem är norska. Den här språkappen har gjort det enkelt att lära sig ett nytt språk. De interaktiva lektionerna är överskådliga och lätta, och du har full möjlighet att följa upp din progression. Många av lektionerna i appen är baserade på konversationer. Du har alltså möjlighet att lära dig att prata flytande norska genom att aktivt använda språket i samtal.

I Mondly kan du även välja mellan inlärningsbaserade aktiviteter. På så sätt kan du själv välja vad du vill fokusera på. Du kanske har en ledig dag som du vill använda till att vässa dina norska grammatikkunskaper, eller så vill du kanske lära dig att använda ord och uttryck som förekommer i vardagliga situationer. I Mondlys app har du rätt stor flexibilitet gällande inlärningssätt.

Med hjälp av Mondly kan du tala norska flytande efter ett tag. Appen går att ladda ned till alla smarta enheter och du välja vilken prenumeration som passar dig bäst. Mondlys prenumerationer ser lite olika ut beroende på hur mycket kursmaterial du vill ha tillgång till. De har även en gratisversion som du kan prova utan att du förbinder dig till att betala för appen.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
3. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Pimsleur är en språkinlärningsapp som fokuserar på att du ska lära dig att prata språket. Vill du lära dig norska kan du börja med Pimsleur. Appen hjälper dig att snabbt komma över din rädsla för att använda ett nytt språk muntligt. Kurserna som den här språkappen erbjuder bygger på att du ska lära dig att förstå norska muntligt och prata norska som en infödd. Du börjar med nybörjarkursen och ökar sedan svårighetsgraden i takt med att dina språkkunskaper ökar.

Lektionerna, som är utvecklade av Pimsleur, har en varaktighet på 30 minuter varje dag. Det är en lämplig lektionslängd för alla som vill lära sig att prata norska på ett aktivt sätt. Varje lektion fokuserar på att öka ditt norska ordförråd samt att du kan sätta ihop orden till fullständiga meningar. Den här appen har som mål att du ska kunna tala alla språk som du lär dig via appen flytande.

Pimsleur har tre prenumerationsalternativ att välja mellan och priset beror på hur mycket material du vill ha tillgång till. Du kan bland annat välja mellan att få nyttja flera inlärningsbaserade aktiviteter eller full tillgång till allt undervisningsmaterial.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
4. Duolingo
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 38
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Helt gratis app
Social inlärning: Nej

Duolingo har länge varit en populär språkapp, inte minst för att den är gratis att använda. När du är nybörjare och ivrig att lära dig norska är det lätt att gå i fällan och spendera mycket pengar utan att du nödvändigtvis får valuta för dem. Det slipper du med Duolingo som är lättöverskådlig och enkelt att komma igång med, oavsett om du är total nybörjare eller har lite språkkunskaper sedan tidigare.

I Duolingo kan du delta i digitala språklektioner som, trots att de är gratis, håller högsta kvalitet. Appen är också riktigt bra när det kommer till de spelbaserade inlärningsmetoder som finns med i utbudet. Du kan helt enkelt lära dig norska genom att spela diverse språkspel. De här språkspelen omfattar bland annat flash-kort och andra roliga minnesspel som gör språkinlärningen rolig och mindre komplicerad. Ett viktigt koncept hos Duolingo är att du kan sätta egna mål för inlärningen. Det kommer bidra till att hålla dig motiverad och Duolingo kan presentera innehåll som är anpassat utifrån dina uppsatta mål. Det ger dig också möjligheten att utmana dig själv lite extra.

Duolingo är en app som kan laddas ned på alla smarta mobiltelefoner och surfplattor. Du kan använda appen var du än är och lära dig lite norska varje dag.

Besök Duolingo och lär dig mer om språkappen
5. Drops
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 45
Muntlig inlärning: Nej
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort i appen
Gratis provperiod: Ja, 1 vecka
Social inlärning: Nej

Om du vill lära dig så många norska ord som möjligt är Drops appen för dig. Den här appen har väldigt många animerade språkfilmer som hjälper dig att lära dig nya norska ord och använda dem i fraser och meningar på samma sätt som en infödd norrman. Dessutom kan du spela spel och delta i frågesporter, som hjälper dig att repetera orden du lärt dig och plugga in nya, varje dag.

Några av spelen som Drops har handlar om att du ska para ihop norska ord med bilder. Det är ett spel som gör det både lättare och roligare för dig att lära dig norska. Du kan också lyssna på hur de norska orden låter när de uttalas korrekt. Drops är generellt sett en snyggt designad app som är lättöverskådlig.

Drops huvudsakliga fokus ligger på att du ska lära dig norska ord. Det här är inte en app som hjälper dig att utveckla dina kunskaper i norsk grammatik på ett mer djuplodande sätt. Du lär dig inte heller några kommunikationsfärdigheter med Drops..Vi rekommenderar att du använder den här språkinlärningsappen i kombination med andra appar som täcker alla nödvändiga delar för att behärska ett språk i både muntligt och skriftligt. Det är fullt möjligt att göra eftersom Drops har en låg månadsavgift.

Besök Drops och lär dig mer om språkappen
6. Memrise
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 23
Muntlig inlärning: Ja, video
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort-app
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Nej

Memrise är en språkinlärningsapp som hjälper dig att bygga upp dina språkfärdigheter i norska genom bra memoreringssätt och uppgifter. Uppgifternas funktion är att träna upp din hjärna att känna känna igen de nya norska orden. Memrise lär dig många norska ord och med dem kan du göra egna flash-kort att träna ord med. Det är en bra och rolig aspekt av den här språkappen. Appen sätter dig också i kontakt med ett större nätverk, och i det kan du dela de flash-kort som du gör.

Memrise tillhandahåller sin expertis på tre olika nivåer. Du kommer lära dig att prata norska på nolltid. Vill du ha lite extra roligt kan du roa dig med en frågesport som hjälper dig att lära dig norska.

Hos Memrise kan du också lyssna på infödda norrmän och norskor som visar dig hur norska ord och uttryck ska uttalas.Sedan uttalar du samma ord och uttryck. De här lektionerna tar bara några minuter att genomföra. Fler än 60 miljoner människor ha upplevt glädjen av Memrise och du kan skapa ett konto helt gratis. Du får tillgång till mycket material även med gratisversionen.

Besök Memrise och lär dig mer om språkappen
7. Ling App
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 60+
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Finns som gratisversion
Social inlärning: Nej

Vill du lära dig norska på ett roligt och spelbaserat sätt är Ling App en bra app att ladda ned. Ling App gör det enkelt att lära sig norska och dessutom på ett roligt sätt som hjälper dig hålla uppe motivationen. Appen använder mycket pussel, spel och liknande utmaningar för att lära dig norska ord och norsk grammatik.

Du kan även titta på filmklipp där norrmän läser upp norska ord, uttryck och fraser. De här kan du lyssna på medan du tränar på ditt uttal. Det hjälper dig att komma in i språket och det är en fördel att tidigt lära sig att upprepa nya ord högt för sig själv. Det gör det lättare för hjärnan att minnas orden.

Ling App har flera rolig inlärningstekniker som gör att du snabbt blir bra på att prata norska. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller kan lite norska sedan tidigare. Ling App har något för alla. De har också en robot som du kan chatta med på norska. Flera miljoner människor har laddat ned Ling App till sina smarta mobiltelefoner. Ling App är inte en gratis språkinlärningsapp, utan har tre abonnemang som du kan välja mellan.

Besök Ling App och lär dig mer om språkappen

Norska är en del av den germanska språkgruppen

Norska är modersmålet för 90 procent av de som bor i Norge, och språket talas av mer än 50 000 norsk-amerikaner i USA, särskilt i Mellanvästern. Det norska språket är ganska likt danska och svenska, och därför tillhör de här tre språken undergruppen nordiska språk. Norska tillhör också den germanska språkgruppen och är en del av den indoeuropeiska språkfamiljen. 

För många europeer kan det vara ganska enkelt att börja lära sig det norska språket. Det beror på att språk som tillhör samma språkfamilj och -gren har många likheter. Som ett exempel finns det 200 ord på norska och tyska som är helt lika. Den formen av norska språket som kallas för bokmål är också mycket likt danska, och det beror på att bokmål är en förnorskning av danska ord. Har du först lära dig norska är vägen mot att lära dig de två andra nordiska språken, danska och svenska, kort.

Vanliga frågor om de bästa språkapparna för att lära sig norska

Här nedanför hittar du svar på de frågor som ofta ställs om de bästa språkapparna för att lära sig norska. 

Vilken app är den bästa för att lära sig norska?

Babbel förblir tills vidare den bästa språkinlärningsappen i världen, och det gäller också för alla användare som vill lära sig norska. Babbels inlärningsmetoder är utvecklad av språkexperter och metoderna är enkla och varierande, vilket gör att Babbel kan visa på tydliga resultat.

Kan jag lära mig att prata norska flytande?

Ja, du har har full möjlighet att lära dig att prata norska flytande genom att följa inlärningsmetoderna hos en språkapp. Hur svårt det är att lära sig norska och hur lång tid det tar att tala det flytande beror till stor del på din individuella inlärningsprocess och hur mycket du repeterar och övar på det du lär dig. Enligt experter tar det cirka ett år med daglig träning för att lära sig prata ett språk flytande.  

Är det svårt att lära sig norska? 

Om det är svårt att lära sig norska eller inte beror lite på vilket eller vilka språk du kan sedan innan och var i världen du bor. Många europeer tycker det är relativt lätt att lära sig norska eftersom språken tillhör samma språkgrupp. Det gäller särskilt för engelsmän och tyskar. För människor som bor utanför Europa kan norska vara ett svårt språk att lära sig eftersom det inte finns några språkliga likheter att bygga på. Norska är dessutom ett språk som har många dialekter, vilket gör att det kan vara svårare att lära sig.

Några sammanfattande tankar

Norska är ett spännande språk att lära sig och det finns många bra språkappar som kan hjälpa dig att bygga upp dina norska språkkunskaper. Några av apparna hjälper dig att fokusera på uttal medan andra koncentrerar sig på att lära dig så många ord som möjligt och grammatik. När du ska lära dig ett nytt språk är det bra att lägga tid på båda delar och då är det en bra idé att ladda två språkinlärningsappar. 

Många av de språkappar som vi har tagit upp är relativt billiga att använda, och de har olika fokusområden gällande inlärningsmetoder. Det gör att du kan få mycket valuta för ganska lite pengar. Några av språkapparna är gratis att använda och då är det ännu lättare att ladda ned ytterligen en språkapp. Kombinerar du Duolingo med Babbel kommer du lära dig att tala flytande norska på relativt kort tid. Babbel kan visa på en tydlig kunskapsökning hos alla sina användare.

Innehållsförteckning