Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära dig kinesiska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Dagens språkinlärningsappar är geniala. Tack vare innovativ teknologi har det aldrig varit enklare att lära sig ett nytt språk. Språkinlärningsapparna gör att språkkurser blir tillgängliga för alla och du behöver inte något mer än din mobil eller dator för att börja. 

Det är viktigt att du väljer en språkinlärningsapp där det går att sätta upp och mäta mål samt har ett upplägg som bygger på pedagogiska inlärningsprinciper. I den här artikeln får du en lista med de språkinlärningsappar som är bäst att använda när du vill lära dig kinesiska. 

1. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Mondly är den mest använda språkappen i världen och har cirka 90 miljoner användare. Det gör också språkinlärningsappen till en de populäraste apparna. Den här språkappen gör det enkelt att lära sig ett nytt språk, och det är en fördel när du ska lära dig det som troligen är världens svåraste språk. Mondlys interaktiva lektioner täcker allt du behöver lära dig. Många av lektionerna i appen är baserade på konversationer. Du har alltså möjlighet att lära dig att tala kinesiska flytande genom att använda språket aktivt i samtal med andra.

Hos Mondly kan du också välja mellan olika inlärningsbaserade aktiviteter. På så sätt kan du själv bestämma vad du vill fokusera på från gång till gång. Är du mest intresserad av att lära dig grammatik? Då kan du välja att koncentrera dig på kinesisk grammatik. Eller så är du kanske mer intresserad av att lära dig skriva kinesiska tecken? Hos Mondly är det bara att skriva på. Mondlys många inlärningsmetoder är en stor anledning till att appen har blivit så populär.

Med Mondlys strategi kan du komma långt i din förståelse av det kinesiska språket. Appen går att ladda ned på alla smarta enheter, och du kan välja fritt vilket abonnemang du vill ha. Mondly har också en gratisversion som du kan använda för att utvärdera om appen är rätt för dig, innan du tecknar ett abonnemang.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
2. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

Pimsleur är en språkinlärningsapp som fokuserar på att lära dig att prata kinesiska. Vill du lära dig kinesiska är Pimsleur bra på att snabbt eliminera din rädsla för att prata med andra på ett nytt språk. Pimsleurs kurser är uppbyggda så att du gradvis lär dig att prata kinesiska i olika situationer. Du börjar med en nybörjarkurs och ökar svårighetsgraden efter hand som du utvecklar nya kunskaper.

Lektionerna varar i 30 minuter och tanken är att du ska göra minst en lektion varje dag. En halvtimme är en bra lektionslängd för alla som aktivt vill lära sig att tala kinesiska. Lektionerna fokuserar på att utöka ditt kinesiska ordförråd och hur du sätter ihop orden till meningar och uttalar dem rätt.

Pimsleur har flera abonnemang som du kan välja mellan och de ligger i olika prisklasser. Du har möjlighet att köpa hela kursen på en gång eller så kan du välja ett abonnemang för respektive nivå. Du kan välja mellan fem nivåer.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
3. Duolingo
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 38
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Helt gratis app
Social inlärning: Nej

Duolingo har länge varit en populär språkapp, bland annat för att den är gratis att använda. Appen har även ett premiumabonnemang men det är inte något som du blir uppmanad att teckna. Hos Duolingo kan du utan problem lära dig kinesiska med gratisversionen.

Hos Duolingo kan du delta i digitala språkklasser och innehållet i dem är inte sämre bara för att de är gratis. För många är det socialt och extra motiverande att delta i en form av klassrumsundervisning. Duolingo är den okrönta regenten när det kommer till inlärningsmetoder baserade på spel. Spelen är roliga och de hjälper dig att snabbare minnas de kinesiska orden som du lär dig. Spelen är en sorts flash-kort och andra roliga memoreringsspel.

Ett centralt koncept hos Duolingo är att du själv ska sätta målen för din inlärningsprocess. Anledningen till det är att det är viktigt att hålla uppe din motivation, och Duolingo kan ge dig innehåll som är anpassat till mål. Appen hämtar nämligen in data om dig för att anpassa skräddarsy ett upplägg efter din målsättning.

Duolingo är som sagt helt gratis och appen går att ladda ned till alla digitala enheter, exempelvis mobil och surfplatta.

Besök Duolingo och lär dig mer om språkappen
4. Drops
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 45
Muntlig inlärning: Nej
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort i appen
Gratis provperiod: Ja, 1 vecka
Social inlärning: Nej

Drops är inte bara namnet på en garntillverkare eller ett mycket populärt garnmärke, det är även en app som ger dig möjlighet att lära dig kinesiska. Drops har många animerade språkfilmer som hjälper dig att lära dig nya kinesiska ord. Dessutom kommer du lära dig hur du använder orden i meningar som en kines kommer att förstå. Något som är extra roligt är att du kan göra frågesporter och spela spel varje dag.

Några av spelen som Drops har är du ska matcha kinesiska ord med bilder. Det har blivit ett mycket populärt memoreringsspel och som även har visat sig vara effektivt. Du kan även lyssna på hur de kinesiska orden uttalas korrekt och upprepa dem högt för dig själv..

Drops huvudsakliga fokus är att du ska lära dig kinesiska ord. Det här är inte en språkapp som i någon högre utsträckning hjälper dig att utveckla dina grammatiska kunskaper eller kommunikationsfärdigheter. Appen är perfekt för nybörjare men efter ett tag bör du överväga att använda Drops i kombination med en annan språkapp. Det är lätt att göra eftersom Drops månadskostnad inte är så hög.

Besök Drops och lär dig mer om språkappen
5. Memrise
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 23
Muntlig inlärning: Ja, video
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort-app
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Nej

Memrise är en språkinlärningsapp som hjälper dig att bygga upp dina färdigheter i kinesiska språket genom effektiva kom ihåg-knep och uppgifter som har som grund att träna din hjärna att känna igen nya kinesiska ord. Appen i sig har ett passande namn eftersom den på en gång berättar att den lär dig ett nytt språk. Memrise överöser dig med kinesiska ord och sedan kan du använda den dem till att göra egna flash-kort att plugga in orden med. Det kan vara lite tråkigt att plugga in ord med flash-kort, men Memrise har en lösning på det också. Du blir nämligen ihopkopplad med ett större nätverk där du och de andra deltagarna kan dela er flashkort med varandra.

Memrise har tre nivåer och genom att slutföra alla nivåerna har du också lärt dig kinesiska. Vill du ha det lite extra roligt kan du roa dig med frågesporter tillsammans med andra användare som också håller på att lära sig kinesiska. Hos Memrise kan du även titta på filmklipp med kineser som visar dig hur de kinesiska orden och uttrycken ska uttalas. Sedan uttalar du samma ord till du klarar att säga det på rätt sätt. Det bara några minuter att genomföra var och en av lektionerna.

Det är gratis att skapa ett konto hos Memrise och du har möjlighet att prova gratisversionen ett tag. Efter ett tag bör du teckna ett abonnemang för att utveckla dina språkkunskaper så mycket som möjligt.

Besök Memrise och lär dig mer om språkappen
6. HelloChinese
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 1
Muntlig inlärning: Ja, uttalsmoduler
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Gratisversion
Social inlärning: Nej

HelloChinese är en exemplarisk kinesisk språkapp som är perfekt för nybörjare som ska kasta sig ut för att lära sig det språk i världen som är svårast att lära sig. Den här appen har otroligt många lektioner som tar dig igenom flera viktiga ämnesområden. Att lära sig kinesiska kan vara en skrämmande uppgift men HelloChinese gör det enklare för dig och därmed också mindre läskigt.

Några av metoderna som HelloChinese använder för att undervisa användare är spel, uttalssätt och stöttning off line. Som med många andra språkappar har HelloChinese lagt upp en tävling där du går vidare till nästa nivå när du har förstått allt i den nivå du är på. Appen ger dig också förklaringar som du behöver för att kunna lära dig att använda kinesiska tecken, förstå dem och göra uppgifter.

HelloChinese är en av de bästa apparna för dig som vill lära dig kinesiska. När du har laddat ned appen måste du teckna ett abonnemang för att få tillgång till inlärningsmaterialet.

Besök HelloChinese och lär dig mer om språkappen
7. Rosetta stone
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 25
Muntlig inlärning: Ja, taligenkänning
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja, 3 dagar
Social inlärning: Nej

Rosetta Stone är en språkinlärningsapp som växer i popularitet. Här kan du lära dig att kommunicera på kinesiska. Hos Rosetta Stone är målsättningen att du ska bli så bra på att tala kinesiska att du utan problem kan föra ett samtal med personer som har kinesiska som modersmål. Vill du främst lära dig att tala kinesiska är Rosetta Stone den språkapp du bör ladda ned.

För många språkentusiaster är det positivt att Rosetta Stone inte använder sig av interaktiva chattrobotar. Det är bara rösterna från människor du hör och det är de personerna som du har möjlighet att kommunicera med när du tränar på att prata kinesiska. Målet för Rosetta Stone är trots allt att du ska kunna föra ett samtal med människor, och i det läget kan en chattrobot hindra det eller göra det svårare för dig att kommunicera när du provar dina kunskaper i verkligheten.

Lektionerna som Rosetta Stone erbjuder är enkla och korta. Det är viktigt för att du ska klara att hålla motivationen uppe. Rosetta Stone är inte heller någon dyr språkinlärningsapp.

Besök Rosetta Stone och lär dig mer om språkappen

Ett samlingsnamn för många dialekter

Vi benämner gärna kinesiska som ett språk men i verkligheten är det ett gemensamt namn för en rad dialekter som tillhör den sinitiska grenen av den sinotibetanska språkfamiljen. Den andra huvudgrenen i den här språkfamiljen är tibetoburmanska språk. De flesta är eniga om att kinesiska är besläktat med de tibetoburmanska språken. Det har också föreslagits kopplingar till andra språkfamiljer men det är kontroversiella åsikter. Många tror att kinesiskan är lik eller har samma ursprung som japanska, koreanska och vietnamesiska, men det stämmer inte. Anledningen till att samtliga har blivit starkt influerade av kinesiska på senare tid.

De som lär sig kinesiska i dagsläget lär sig standardkinesiska. Standardkinesiska bygger på mandarindialekterna och är det officiella språket i Kina och Taiwan. Språket är också utbrett i andra delar av världen som Australien, Europa, Sydostasien och USA. Som vi nämnde tidigare är kinesiska ett samlingsnamn för dialekter och i Kina talas bland annat dialekterna hakka och hokkien. Det är dock mandarindialekten som är mest utbredd och är också den dialekt som flesta människor i världen har som modersmål. 

FAQ om de bästa språkapparna för att lära sig kinesiska

Språkentusiaster har ofta många frågor som de funderar på när det ska välja en språkinlärningsapp. Vilken app ska jag välja, vilken är billigast och måste jag betala för att lära mig ett nytt språk? Många frågeställningar återkommer och därför har vi samlat ihop de vanligaste frågorna och besvarat dem.  

Kan jag använda en språkinlärningsapp som nybörjare på ett språk?

Ja, det kan du utan problem göra. Väldigt många av de språkappar som vi har tagit upp i artikeln vänder sig mot nybörjare och har uppbyggda i olika nivåer för att passa alla, oavsett tidigare kunskapsnivå. Lektionerna som apparna erbjuder börjar alltid på nybörjarnivå och börjar med det mest basala för att sedan stegvis öka i svårighetsgrad. Sanningen är att många av språkapparna bara vänder sig till nybörjare som inte har några förkunskaper i det kinesiska språket. 

Hur lång tid tar det innan jag kan tala kinesiska flytande?

Eftersom kinesiska är världens svåraste språk att lära sig är det svårt, för att inte säg omöjligt, att ange en tidsram. De flesta språkexperter menar att man kan behärska ett språk efter sex månader och tala det flytande efter ett år, förutsatt att man övar varje dag.  Det är osäkert om samma sak gäller för kinesiska men du kan nog utgå från att ha en god kännedom om språket och kunna använda det inom loppet av samma tid. Det är viktigt att komma ihåg att inte ens kineserna själva kan använda alla tecken som finns i det kinesiska skriftspråket, och i och med det är kinesiska ett språk som aldrig går att behärska till 100 procent. 

Hur vet jag vilken app jag ska använda?

Vilken app du bör välja beror helt på hur du är som person, hur mycket du kan av språket sedan tidigare, vilket sätt du lär dig bäst på och hur mycket tid du har tillgänglig. Alla apparna som vi har tagit upp i den här artikeln håller toppklass, så det är alltså dina personliga preferenser som avgör valet. De viktigaste faktorerna som du bör vara uppmärksam på är kvaliteten på kurserna, användarvänlighet och priser. Det är minst lika viktigt att språkinlärningsappen passar din budget som dina eventuella tidigare kunskaper. 

Kan jag lära mig allt om det kinesiska språket via en språkapp?

Högst sannolikt inte. Det kinesiska språket är som sagt komplext med unika grammatikregler, tecken, ord och syntax. Språkapparna ger bäst resultat om de används i kombination med en eller flera andra språkinlärningstjänster och resurser, till exempel kinesiska filmer, tv-serier och nyhetsprogram. Det kommer göra att du lär dig språket fortare och bättre, och inte bara låter som att du har tagit fraser ur en ordbok. Det är inte bra att bli för beroende av språkinlärningsapparna, utan använd dem som den resurs de är så länge de kan hjälpa dig att förbättra dina kinesiska språkkunskaper. 

Finnes det någon språkinlärningsapp som är gratis att använda?

Ja, det gör det! Här måste vi självklart lyfta fram Duolingo som är världens bästa, helt kostnadsfria språkinlärningsapp. Även om de även har har ett betalabonnemang är det inte nödvändigt att teckna ett sådant abonnemang för att lära dig kinesiska. 

Innehållsförteckning