Bästa språkappar

De bästa språkapparna för att lära dig italienska

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Drömmer du om att resa till det vackra Italien och lära dig mer om landets historia? Då behöver du kanske lära dig italienska först, så att du får ut så mycket som möjligt av din drömresa. Kanske finns det andra anledningar till att du behöver kunna kommunicera på italienska? Som tur är finns det många språkappar som kan hjälpa dig.

I den här artikeln ska vi titta närmare på vilka språkinlärningsappar du bör välja om du vill lära dig italienska på ett effektivt sätt. Många av apparna som vi rekommenderar lär dig både att tala och skriva på italienska.

De bästa apparna för att lära sig italienska

Numera finns det många bra språkinlärningsappar och för att hjälpa dig att hitta den som är rätt för dig, har vi sammanställt en lista över de allra bästa språkinlärningsapparna. Oavsett om du är nybörjare eller väl bekant med det italienska språket, är det viktigt att välja en app som gör att du tycker det är roligt att lära dig och är lätt att använda. Det är en förutsättning för att kunna tala flytande italienska. 

1. Babbel
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Nej

Babbel blir att framlyft som den bästa språkinlärningsappen och det finns flera anledningar till det. Vill du lära dig italienska är det Babbel du ska satsa på. Ända sedan 2008 har Babbel tillhandahållit interaktiv språkinlärning, och det har lett till att appen har en helt unik kvalitet gällande inlärningsmetoder. Det är fler än 150 språkexperter som står bakom upplägget på Babbel, något som inte gör det svårt att förstå att Babbels användare upplever en betydlig förbättring i sina språkfärdigheter efter bara två månader.

Hos Babbel kan du lära dig italienska på live-lektioner, och det är professionella lärare som leder föreläsningarna. Under de här lektionerna kommer du snabbt över din rädsla för att prata italienska. Du lär dig att använda språket i en trygg klassrumsmiljö där du får träna på att använda det du har lärt dig i verkliga situationer. Du kan välja mellan flera lektioner som fokuserar på olika teman och du får också daglig påminnelser om självstudier.

Hos Babbel kan du i tillegg lære deg italiensk gjennom morsomme spill, som hjelper deg med å øke vokabularet ditt av italienske ord. Det er gratis å laste ned Babbel, men du er nødt til å kjøpe et abonnement for å ha full tilgang.

Besök Babbel och lär dig mer om språkappen
2. Mondly
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 33
Muntlig inlärning: Ja, riktiga dialoger
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Ja
Social inlärning: Ja

Mondly är en av de störst och mest använda språkinlärningsapparna i världen med över 90 miljoner användare. Det här är också en rolig app och du kommer ha väldigt kul medan du lär dig italienska. Anledningen till att Mondly har blivit så populärt är att att appen använder sig av många spel och det som gör spelen geniala är att de verkligen lär dig ett nytt språk.

Ett av de populäraste spelen hos Mondly är det där du får se flera ord och måste gissa rätt på vad de betyder eller var de hör hemma. Du blir introducerad för orden genom bilder eller ljud, och du svajpar eller klickar på rätt svar. Alla de nya italienska orden som du lär dig kan du använda för att föra ett samtal med Mondlys chattrobot. Du kan kommunicera med roboten genom ljud eller skrift, och det är ett perfekt sätt för dig att öva in alla ord du lär dig.

På Mondly kan du själv lägga in vilken nivå du är på och sedan anpassar uppgifterna sig efter det. I takt med att du lär dig Italienska ökar svårighetsgraden av sig självt. Mondly har en gratisversion och en version som du måste betala för. Naturligtvis är det den versionen som du måste betala för som lär dig mest.

Besök Mondly och lär dig mer om språkappen
3. Lingopie
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 9
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: TV och podcast
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

LingoPie är en annorlunda språkinlärningsapp. Med LingoPie lär du dig italienska genom att titta på TV och film. Det låter kanske för bra för att vara sant, eller alldeles för enkelt, men enligt LingoPie är deras inlärningsmetod effektiv. För i motsats till Netflix och Viaplay kan du hos LingopPie klicka på italienska ord som du inte kan i textremsorna. När du har tittat färdigt på filmen kommer alla ord som du har klickat på upp som flash-kort. Flash-korten ger dig möjlighet att plugga in alla de nya orden tills de sitter; du vet vad det betyder och hur du ska använda dem i en korrekt mening. Fördelen med LingoPie är att den ger mycket underhållning, och tillhör du de som gillar att titta på film är det en vinn-vinn-situation.

Nackdelen med LingoPie är att appen inte har så många andra inlärningsmetoder. Om du använder dig av LingoPie kan du inte räkna med att lära dig att tala italienska flytande. Syftet med LingoPie är att utöka ditt italienska ordförråd, men du lär dig inte mycket grammatik och du tränar inte heller på att prata med andra.

Du har möjlighet att prova LingoPie gratis en kortare period innan du bestämmer dig för om du vill fortsätta med appen eller inte.

Besök Lingopie och lär dig mer om språkappen
4. Pimsleur
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 50
Muntlig inlärning: Ja, konversationer
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Ja, 7 dagar
Social inlärning: Nej

När du ska lära dig ett nytt språk är det viktigt att du engagerar dig i lärprocessen. Det anser i alla fall språkinlärningsappen Pimsleur. Anmäler du dig till en kurs i italienska hos Pimsleur förbinder du dig till 30 minuters spännande lektioner varje dag. Innan du vet ordet av kan du tala italienska flytande och du kan skriva italienska som ett proffs.

På lektionerna som Pimsleur har satt ihop kommer du lära dig att använda italienska aktivt, och du får möjligheten att öva dig på att använda språket i olika situationer som du kommer att stöta på när du är i Italien. Det fina med de här lektionerna är att de på ett enkelt och tydligt sätt lär dig att sätta italienska ord i ett sammanhang.

Hos Pimsleur kan du också nyttja andra inlärningsmetoder. Du kan utöka ditt ordförråd med italienska ord genom att plugga flash-kort och du kan testa vad du kommer ihåg genom att vara med i spännande frågesportsrundor. Pimsleur har olika färdighetsnivåer där du från dag till dag kan välja vad du vill plugga, och på så sätt kan du även anpassa inlärningsprocessen.

Besök Pimsleur och lär dig mer om språkappen
5. Duolingo
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 38
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Lektioner i appen
Gratis provperiod: Helt gratis app
Social inlärning: Nej

Duolingo är en gratis språkinlärningsapp med vars hjälp du kan lära dig italienska. Appen är mest känd för att erbjuda spelbaserade inlärningsmetoder, och du kommer nog inte få det roligare än du får hos Duolingo. Du kan skapa roliga karaktärer och göra olika uppgifter som ökar din förståelse för det italienska språket.

Hos Duolingo lär du dig att skriva italienska, tala italienska och läsa italienska med hjälp av flera lektioner och uppgifter. Duolingo ger dig också möjligheten att rikta språkinlärningen mot ett specifikt område, till exempel affärsliv eller medicin. Det är en mycket bra funktion som leder in oss på en annan viktig aspekt av Duolingo – ju mer du använder appen desto personligare blir ditt konto. Efter hand som algoritmen i Duolingo känner igen mönstret för de inlärningsmetoder som du föredrar, riktar appen sina inlärningsmetoder efter dina önskemål.

Om du får perioder när du tycker att det är svårt att lära dig italienska, eller känner att du inte kommer vidare i din språkutveckling, kommer Duolingo hålla dig motiverad genom att visa roliga uppgifter.

Besök Duolingo och lär dig mer om språkappen
6. Udemy
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 14+
Muntlig inlärning: Ja
Skriftlig inlärning: Ja
Inlärningsmetod: Appbaserad
Gratis provperiod: Nej
Social inlärning: Ja

Många studenter har behov av att lära sig främmande språk och kanske har du också behov av eller en önskan om att lära dig italienska. När du laddar ned språkinlärningsappen Udemy blir du en del av ett stort nätverk av andra studenter som också är där för att lära sig främmande språk. Eftersom Udemy är en språkinlärningsapp för studenter är inlärningsmetoderna väldigt lika de som används för att lära ut språk på universitet.

Hos Udemy kan du lära dig italienska på mycket varierande sätt. Inlärningsmetoderna bygger på videolektioner, läsning och läsförståelse av texter och hörförståelse av ljudinspelningar. Du lär dig alla sidor av språket, något som är användbart om du till exempel ska studera i Italien eller resa dit på semester. Udemy fokuserar också på att det ska vara roligt att lära sig italienska och därför kan du även testa dina kunskaper med hjälp av frågesporter.

Med Udemys inlärningsmetoder kommer du lära dig att tala italienska flytande. Du studerar i din takt och kan använda dig av de inlärningsmetoder som fungerar bäst för dig, men du medverkar även på kvalitetssäkrade lektioner. Udemy är inte en dyr språkiinlärningsapp, något som är en fördel för studenter som ofta har en stram budget. Abonnemangen varierar i pris beroende på vilket språk du vill lära dig.

Besök Udemy och lär dig mer om språkappen
7. Memrise
Cover image
Funktioner
Tillgängliga språk: 23
Muntlig inlärning: Ja, video
Skriftlig inlärning: Nej
Inlärningsmetod: Flashkort-app
Gratis provperiod: Nej, gratisversion
Social inlärning: Nej

Memrise är en annan rolig språkinlärningsapp som också är ett bra val om du vill lära dig italienska. Hela affärsidén bakom Memrise bygger på att det ska vara roligt att lära, och de menar också att de har hittat det perfekta receptet för språkinlärning om är baserad på vetenskap, socialt nätverk och, självklart, underhållning.

Appen har fått det namn den har eftersom du på kort tid kommer lära dig en hel drös med italienska ord genom att spela memoreringsspel och andra visuella inlärningsmetoder. Memoreringsspelen är mycket populära och något som alla klarar av.

Du kan även titta på tusentals filmklipp där italienska ord och meningar blir upplästa, och visar verkliga situationer där du har användning för orden, meningarna och uttrycken. Många av filmklippen är inlästa av personer som har italienska som modersmål, och det lär dig vad du ska säga och hur du uttalar orden och meningarna rätt. När du har tittat på ett eller flera filmklipp kan du använda memoreringsspelet för att testa hur mycket du kommer ihåg.

Många av inlärningsmetoderna som Memrise bygger på gör att du får känslan av att vara i Italien och kommunicerar på italienska i diverse situationer. Lektionerna, filmklippen och spelen täcker allt från användbara fraser när du är på semester till ett vokabulär för en längre vistelse i Italien.

Memrise har flera abonnemang med varierande innehåll och månadskostnaden beror på hur lång prenumerationstid du väljer.

Besök Memrise och lär dig mer om språkappen

Ett språk med många dialekter

Italiensk är ett romansk språk och tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Språket talas av omkring 65 miljoner människor och är det officiella språket i Italien. Det har också status som officiellt språk i San Marino, Schweiz och Vatikanstaten. 

Kan du tala italienska kan du även prata med människor som bor i andra länder än Italien. Minoritetsgrupper i grannländerna till Italien talar italienska och samma sak gäller för flera invandrargrupper i exempelvis Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Tyskland och USA. Som många andra språk är italienskan starkt präglad av dialekter. Mångfalden av italienska dialekter är så stor att italienare från olika delar av landet kan ha svårt att förstå varandra. För att undvika den sortens kommunikationsproblem talar de allra flesta italienare “italiano standard” som är en standardiserad version av språket. När du lär dig italienska är det standardversionen du lär dig. 

Frågor och svar om de bästa språkapparna för att lära sig italienska

Här nedanför hittar du svar på frågor som många funderar på när de ska börja lära sig italienska. 

Måste jag betala en massa pengar för att lära mig italienska?

Det korta svaret är nej. Om du inte vill prenumerera på språkinlärningsappar kan du ladda ned DuoLingo. DuoLingo är en helt gratis språkapp som utan problem kan lära dig italienska. Även om DuoLingo har ett premiumabonnemang är det inte något som du tvunget måste teckna. I gratisversionen har du tillgång till allt material du behöver för att lära dig att tala italienska flytande. Med duolingo kan du också lära dig spanska och andra språk som italienska.

Vilken är den bästa språkappen för att lära sig italienska?

Oavsett vilket språk du vill lära dig är det Babbel som är den bästa språkinlärningsappen. Med Babbel får du alla verktyg du behöver för att behärska italienska fullt ut. Det som har gjort att Babbel är överlägsen och stadigt håller sig kvar på förstaplatsen, är upplägget i appen är framtaget av språkexperter. Det gör att många upplever en stor förbättring i sina språkfärdigheter.

Vad ska jag tänka på när jag vill lära mig italienska?

Det viktigaste som du bör tänka på när du vill lära dig ett nytt språk är om du verkligen har tid att göra det. Du måste helt enkelt ha tid att sätta dig in i språket och för att göra det bör du öva minst 30 minuter om dagen. Det är också viktigt att du tar dig tid att repetera och plugga in nya glosor samt lär dig hur du kan använda dem när du ska prata med italienarna. Därför är det klokt att välja en språkinlärningsapp som låter dig träna på att tala italienska i simulerade verklighetsbaserade miljöer. 

Hur lång tid tar det att lära sig att tala italienska flytande?

Det sägs att de flesta som övar regelbundet och använder italienska aktivt kan tala flytande italienska inom loppet av ett år. Med flytande avses att du pratar så bra italienska att du skulle kunna ha varit ditt modersmål. Även om du inte har som mål att tala språket flytande inom ett år, kommer du kunna göra det på lite längre sikt så länge du sätter av lite tid varje dag till att öva dig på att tala språket. 

Innehållsförteckning