Recension av Duolingo: Allt du behöver veta

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Har du lust att lära dig ett nytt språk men vill inte gå en fysisk språkkurs? I så fall kan du ladda ned en språkinlärningsapp som Duolingo. Här är allt du behöver veta för att komma i gång med den populära språkappen. 

Vad är fördelen med en språkapp?

Appar för språkinlärning, som Duolingo, blir allt populärare och det sker av en anledning. Apparna är antingen gratis eller billiga att använda i jämförelse med traditionella språkkurser. Dessutom är de lätta att använda och de går att anpassa efter enskilda behov. 

Du behöver alltså inte binda upp en kväll i veckan för att sitta i skolbänken och lära dig ett språk. Du behöver inte heller sitta med näsan i skolböcker. Det enda du behöver göra är att sätta dig i soffan och öppna appen, något som är guld värt i en stressig vardag. 

Med det sagt så är inte alla appar lika bra. Det finns många undermåliga språkappar på marknaden som antingen har för enkelt eller för avancerat innehåll. De flesta av de här apparna har också ett begränsat språkutbud. 

Duolingo är en av de bättre apparna – kanske den bästa för dig som vill ha en gratis språkapp. I den här recensionen tittar vi närmare på vad du kan förvänta dig av Duolingo. 

Vilka språk kan du lära dig?

Duolingo har ett stort utbud av språk, inklusive klingon för de som vill lära sig fantastikspråk. De flesta språken som appen erbjuder är vanliga språk, till exempel franska, italienska, spanska och tyska. I skrivande stund finns det fler än 94 språkkurser tillgängliga på mer än 35 språk. Du kan också använda Duolingo för att lära dig svenska och anpassa språket för ett specifikt område, till exempel medicin.

Hur kommer du igång med Duolingo?

Det första du måste göra är att ladda ned appen till din mobil. Appen är tillgänglig för Android och iPhone samt dator. Du har därmed full tillgång till Duolingo oavsett om du vill använda dator, mobiltelefon eller surfplatta. När du har laddat ned appen eller öppnar webbsidan på datorn, trycker du på “Kom i gång” eller “Ny på Duolingo?” för att registrera dig som användare. 

Nu kan du välja vilket språk du vill lära dig. Tryck på “Fortsätt”. I nästa steg anger du hur mycket kunskaper du har i språket sedan tidigare och varför du vill lära dig det aktuella språket. Du får en översikt över de generella läromålen för kursen, så att du därefter kan uppge vilket ditt mål är. Här ställer du också i hur mycket tid du har tillgänglig för att lära dig språket varje dag. Det här kan du ändra vid ett senare tillfälle.

Sedan blir du guidad genom en serie av språkövningar som du måste fullfölja för att du ska kunna skapa en användarprofil. Du kan registrera kontot via Facebook, Google eller skriva in dina uppgifter manuellt. Appen kommer att fråga dig om du vill ha en gratis provperiod av Premium-versionen. Tryck på “Nej” om du inte är intresserad. Trycker du på “Ja” kommer du kunna testa alla funktioner i Premium-versionen kostnadsfritt.

Hur är lektionerna utformade?

När du har gjort ovanstående kan du börja lära dig språket. Lektionerna i Duolingo är uppbyggda på ett sätt som gör att du lär dig språket med hjälp av olika spel. Det känns inte som en traditionell lektionsplanering och det är just det som gör att Duolingo fungerar så bra.

När du spelar lär du dig bokstäver, ord och meningar. Duolingo gör ett riktigt bra jobb med att variera uppgifterna för att det inte ska bli tråkigt. Du kan alltså glömma allt som handlar om att sitta i skolbänken och plugga glosor. 

Det är enkelt att komma igång med Duolingo. Först väljer du vilket språk du vill lära dig och sedan får du en fråga om dina nuvarande färdigheter. Därefter får du ett antal lektioner som tar dig igenom de grundläggande aspekterna i det aktuella språket. 

Lektionerna handlar som sagt om spel och roliga utmaningar. Lektionspassen är korta och effektiva så att du inte behöver sitta flera timmar åt gången. Duolingo har byggt in ett antal tester som kontrollerar din kunskaper. I och med det kan du hoppa över moduler om du vill. 

Trots det kan det vara ett klokt drag att börja från början, särskilt om du känner dig lite ringrostig. Då lär du dig dessutom att använda appen och dess funktioner på ett enkelt sätt. Efterhand som du lär dig blir lektionerna mer krävande. Det är här som Duolingo verkligen sticker ut.

Appen motiverar dig att fortsätt hela tiden och motivation är en viktig faktor när man ska lära sig ett nytt språk. 

Hur lång tid tar det att göra en lektion?

Tiden du lägger på en lektion kan variera mycket. Hur lång tid respektive lektion tar beror helt och hållet på dig. Du kan snabbt beta av modulerna eller så kan du jobba dig igenom lektionerna noggrant och i ett lugnt tempo. I och med det behöver Duolingo inte ta så mycket tid i anspråk. Du kan ta en lektion eller två när som helst och du behöver inte lägga ner flera timmar åt gången. 

Hur användarvänlig är plattformen?

Duolingo är en väldigt intuitiv och användarvänlig plattform. Appen är lätta att navigera i och det är enkelt att sätta sig in i hur den fungerar. Trots det är det inte alltid helt enkelt att förstå instruktionerna till lektionerna, särskilt eftersom instruktioner är skrivna på ett språk som du ännu inte behärskar. Det kan vara lite frustrerande men det är alltid möjligt att använda Google translate för att få lite hjälp på traven. 

Plattformen är oklanderlig när det kommer till att motivera dig att fortsätt och inte tappa sugen. Appen skickar dagliga påminnelser (de går att stänga av) och håller ordning på dina framsteg. Du kan också mäta dina kunskaper mot andra användares, något som är en mycket trevlig funktion.

Totalt sett är Duolingo en mycket användarvänlig plattform som gör det enkelt att lära sig ett nytt språk. 

Hur mycket kostar Duolingo?

Du behöver inte betala för att använda Duolingo; det är helt gratis. Det är självklart en stor fördel eftersom det gör att appen är tillgänglig för alla. Redan när appen och plattformen lanserades ville utvecklarna erbjuda en kostnadsfri app för alla som ville lära sig ett nytt språk. Det löftet har de infriat även om det även har kommit en premium-version. Duolingo Plus kostar från 6,99 amerikanska dollar per månad.

Du får en gratis provperiod på 14 dagar för att prova appen, plattformen och alla funktionerna fullt ut. Därefter blir du debiterad för månadskostnaden. Det finns dock ingen bindningstid, så du kan när som helst avsluta ditt abonnemang. Du får en rad tjänster och funktioner som inte är tillgängliga i gratisversionen. 

Som Duolingo Plus-användare slipper du till exempel reklam och kan göra ett obegränsat antal tester. Det kostar att driva plattformen och reklam är ett sätt för utvecklarna att täcka de utgifterna utan att belasta användarnas ekonomi.

Vilka nackdelar finns det med kostnadsfria språkappar?

Andra gratisappar för språkinlärning har i regel mycket reklam. Lyckligtvis är det inte så mycket reklam på Duolingo. Om du inte har något emot reklam ungefär var femte minut, så kan du lugnt använda gratisversionen. Det är ett stort plus i jämförelse med andra appar för att lära sig ett nytt språk.

Du får därmed en språkkurs av hög kvalitet helt gratis, utan att du behöver bli tokig på en massa reklam som dyker upp titt som tätt. Det är just det här som gör att Duolingo är en av de bästa gratisapparna som finns på marknaden för tillfället. 

Vilka fördelar har Duolingo?

Det finns flera fördelar med att använda Duolingo men den största av dem är nog att språkinlärningen faktiskt fungerar. Appen är ett effektivt hjälpmedel för att lära sig ett nytt språk och den är rolig att använda. En annan stor fördel är att Duolingo är en gratis app för språkinlärning. 

Du kan tävla mot dina vänner inne i Duolingo för extra motivation. Kanske är det fler än du i bekantskapskretsen som har lust att lära sig ett nytt språk. Eller så vill du kanske tävla mot en familjemedlem. Funktioner som den här gör språkinlärningen roligare och mer underhållande.

Duolingo är inte så omfattande som andra språkinlärningsmetoder. Det gör att plattformen är ett bra val för de som vill bli bättre på ett främmande språk men som inte har tiden att sitta i en lektionssal varje vecka. Det är ett enkelt och snabbt sätt att lära sig det nödvändigaste även om språkinlärningen i sig inte är den mest avancerade. 

Vilka nackdelar finns det?

Nackdelen med Duolingo är att språkövningarna kan blir för enkla för en avancerad nivå. Även om plattformen utvecklas löpande är det ändå begränsat hur mycket du lär dig bara genom att lyssna och läsa. Det beror på att du i huvudsak översätter ord och fraser. Du lär dig dock nya ord, viktiga meningar och får en bra känsla för meningsuppbyggnad på det här sättet. 

Du väljer själv om du vill läsa upp meningarna högt. När du gör det utvärderar appen om du har uttalat meningen på rätt sätt. Som komplement erbjuder Duolingo mötestillfällen där användare kan träffas för att träna på att tala det aktuella språket och lyssna och läsa tillsammans. 

En annan nackdel är att inte allt innehåll i appen håller en hög kvalitet. Duolingo drivs med hjälpa av så kallad “crowdsourcing”, det vill säga att frivilliga hjälper till att göra lektionerna. Det är just det som gör det möjligt för Duolingo att erbjuda sina tjänster gratis samtidigt som de kan erbjuda många språkkurser. Majoriteten av innehållet är dock av hög kvalitet.

Slutsats: Fungerar verkligen språkappar om inlärningsmetod?

Ja, det gör de. Det är ett effektivt sätt att lära sig ett nytt språk på och det är bevisat gång på gång. Flera experter har testat och utvärderat Duolingo för att se om den här typen av app kan vara en bra ersättning och komplement till traditionell språkundervisning. Det har visat sig att de allra flesta som använder språkappar faktiskt lär sig ett nytt språk, och dessutom på relativt kort tid.

Det som många användare saknar är kunskaperna man får genom att tala med andra. Det är en viktigt del av språkinlärningen och inte något som helt kan ersättas av en app. Trots det är det ett bra sätt att öva sig på ett nytt språk på och att lära sig grammatik och bygga upp ett ordförråd. 

Kanske kan du starta en språkgrupp med vänner och bekanta, så att ni kan träna på det nya språket tillsammans. Det är ett bra sätt att lära sig ett nytt språk på samtidigt som ni har roligt. Ladda upp med lite snacks, prata och ha trevligt. 

Det går inte att sticka under stol med att det här är ett effektivt sätt att lära sig ett nytt språk på. Duolingo är en av de bästa apparna som finns på marknaden i dagsläget. Appen är gratis, den är enkel att använda och den fungerar faktiskt. Vad mer kan man egentligen begära?

Vanliga frågor om att använda appar för att lära sig nya språk

Q: Vilken app rekommenderar ni för att lära sig ett nytt språk?

A: Det finns många bra appar på marknaden, men vi rekommenderar Duolingo. Det är en gratis app som faktiskt fungerar och dessutom är den enkel och rolig att använda. 

Q: Kan man verkligen lära sig ett nytt språk genom att använda en app?

A: Självklart kan du det! Det finns många metoder för att lära sig ett nytt språk och språkappar är en av dem. 

Q: Jag har aldrig använt en språkapp innan. Är Duolingo svår att använda?

A: Nej, det är det inte. Appen är enkel att använda och den förklarar allt du behöver veta under tiden du använder den. Om du ändå får problem så finns det mycket hjälp att få inne på plattformen. 

Q: Jag har inte så mycket tid att sätta av för att lära mig ett nytt språk. Är det ett problem?

A:Nej, det är det inte. Övningarna tar inte så lång tid att göra och du kan klara dig med 10-15 minuter per dag, om vill det. På så sätt kan du lära dig ett nytt språk utan att det tar upp för mycket av din tid. Repetition är nämligen väldigt viktigt. Lite varje dag kan vara bättre än att plugga en massa vid enstaka tillfällen. 

Q: Jag har lärt mig ett nytt språk med hjälp av en app, men jag behärskar det inte fullt ut än. När är man färdig med att lära sig ett nytt språk?

A: Man blir aldrig fullärd när det gäller att lära sig ett nytt språk. Det finns alltid något område du kan förbättra dig inom och det finns alltid nya ord och uttryck som dyker upp. Generell går det att säga att man har bra kunskaper i ett språk när man kan kommunicera fritt och utan problem i vardagliga situationer. 

Det är inte nödvändigtvis viktigt att du kan använda avancerade ord och uttryck, men det är viktigt att du kan förstå och bli förstådd. Det är precis det som språkappar som Duolingo kan hjälpa dig att uppnå. 

    Innehållsförteckning