Recension av Babbel: Allt du behöver veta

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Babbel är en språk-app som hjälper dig att lära dig ett nytt språk på ett effektivt och roligt sätt. Appen bjuder på ett varierat utbud av språkkurser och den är enkel att använda. Du kan välja mellan en språkkurs i appen, en språkkurs i realtid eller båda delar. Det gör Babbel till en av de bästa apparna för att lära sig ett nytt språk..

Varför är det en rekommendation att använda språkappar som Babbel? 

Det finns många fördelar med att använda appar för att lära sig ett nytt språk i jämförelse med traditionell språkinlärning. För det första är det enkelt att sätta sig in i hur appen fungerar. För det andra kan du lära dig ett nytt språk på ett effektivt sätt. Du behöver inte lägga ner en massa pengar eller tid på fasta lektioner. Sist men inte minst, så är det ofta möjligt att anpassa inlärningen efter dina behov och intressen. 

I en vardag där det är en utmaning att få ihop livspusslet är det för många helt omöjligt att anmäla sig till en språkkurs med fysiska lektioner på bestämda tider. Det gäller särskilt för dem som vill lära sig ett språk inför en resa eller som bara vill lära sig ett språk för att det är roligt. I de fallen kan Babbel vara en bra och smidig lösning. Du kan logga in på appen på eftermiddagen när du tar en kopp kaffe, innan du exempelvis ska hämta barnen eller iväg och träna, utan att behöva sätta av extra tid i vardagen.

Regelbunden repetition är grunden för all inlärning, och är ett utmärkt komplement till att gå på språklektioner en gång i veckan. Det är viktigt att du är realistisk med hur mycket tid du kan sätta av för att lära dig ett nytt språk, eftersom det hjälper dig att välja den metod som är bäst för dig. 

Vilka fördelar har Babbel jämfört med andra liknande appar?

En fördel med Babbel är att du kan delta i språklektioner på nätet tillsammans med andra studenter. Du får därmed möjlighet att träna på att tala språket, läsa det och lyssna på ett helt annat sätt än om du använder appen. Den här kombinationen är ett bra sätt att lära sig ett nytt språk med, och det gör Babbel till en av de bästa apparna att lära sig ett främmande språk med. 

Språkkurserna är dessutom konstruerade av professionella lingvister, något som höjer kvaliteten på lektionerna. Det är en stor fördel i jämförelse med andra appar där lektionerna ofta är utvecklade av amatörer. 

En annan fördel med Babbel är att det finns ett brett urval av språkkurser. Du får tillgång till flera nivåer, så du själv kan välja hur mycket du vill lära dig. Det gör att appen passar för både nybörjare och de som har lite kunskaper om det aktuella språket sedan tidigare. Det är dessutom möjligt att hoppa mellan nivåerna, något som är praktisk om du är osäker på vilken nivå du ska börja på. De flesta andra språkappar har inte den funktionen. 

Vilka språk är tillgängliga?

Du kan välja bland 13 språk på Babbel, däribland franska, norska, spanska och tyska. Appen finns på svenska så du behöver inte oroa dig för att behöva läsa engelska för att kunna använda den här språk-appen. 

Så kommer du igång med Babbel

Det första steget för att komma igång är att besöka Babbels hemsida eller ladda ned appen. Sedan väljer du vilket språk du vill lära dig. Därefter får du svara på några frågor för att appen ska kunna anpassa lektionerna och inlärningssättet efter dina behov. Du får bland annat svara på: 

 • Varför du vill lära dig språket
 • Hur mycket tid du har tillgängligt varje vecka
 • Välj mellan app, språklektioner live på hemsidan eller både och
 • Ålder, namn och e-postadress

Du måste skapa en profil och fullfölja betalningen innan du kan sätta i gång med språkkursen på allvar. 

Hur är lektionerna på Babbel utformade?

Det finns många sätt att lära sig ett språk med hjälp av Babbel. Du kan till exempel lyssna på en podcast, spela spel, delta i utmaningar och mycket mer. Appen använder avancerad teknologi för att utvärdera om du uttalar ord och uttryck på rätt sätt. Därmed kan du öva på uttal och inte bara träna in fraser. 

Till varje lektion får du ett antal aktiviteter som ska genomföras. När det är gjort får du flera möjligheter att öva dig på det du har lärt dig. Du kan förbättra dina färdigheter i din takt. Det är viktigt att du sätter av ordentligt med tid för att öva och repetera, så att du minns kunskaperna. Utan repetition riskerar du att snabbt glömma det du har lärt dig. 

Om du bara använder appen och inte live-versionen, så är inlärningen främst baserad på att du ska öva in nya ord, lära dig behärska grammatiken och förbättra dina kunskaper om meningsbyggnad. Av den anledningen bör du välja live-versionen om du föredrar mer interaktiva inlärningstillfällen. 

Tips för dig som vill använda appar för att lära dig ett nytt språk

Det är enkelt att komma igång med språkinlärning via appar, men hur lätt är det att lära sig ett språk med hjälp av Babbel? Resultatet kan variera utifrån din insats. Därför är det viktigt att du sätter realistiska mål för hur mycket du vill lära dig. Sådan mål kan till exempel vara: 

 • Lär dig tjugo nya ord per vecka
 • Förbättra uttalet av ett särskilt ord/uttryck
 • Öva på en given grammatikregel fem gånger i veckan 
 • Läs en tidningsartikel på nätet, skriven på det aktuella språket

Av vilken anledning du vill lära dig språket har stor inverkan på vilka mål du sätter upp. Om du ska vara länge i ett land kan målet vara att lära sig att tala språket flytande. Du behöver däremot bara de viktigaste orden och meningarna för att kunna göra dig förstådd när du ska på semester utomlands i några veckor. 

Skapa bra rutiner i vardagen

Utöver att sätta upp bra och realistiska mål när du lär dig ett språk med Babbel, bör du också skapa några bra rutiner. Lägg lite tid på att tänka igenom dina vardagsgöromål, så att du kan skapa utrymme för att lära dig ett nytt språk. Kanske skrollar du igenom sociala medier medan du tar en kopp kaffe? I så fall kan du byta ut skrollningen mot Babbel. 

Språkinlärning kan vara en lång, och ibland jobbig process, men det är viktigt att du inte ger upp. Ha tålamod och gläd dig åt de små framstegen som du faktiskt gör. Det tar tid att lära sig ett nytt språk, så låt inte appen bli en källa till frustration. Använd den hellre som ett verktyg för att komma dit du vill. 

Här har du några fler tips på hur du använder Babbel på bästa möjliga sätt:

 • Använd appen varje dag, eller så ofta du kan. Ju mer du övar, desto snabbare kommer du lära dig det nya språket. 
 • Sätt av tillräckligt med för att öva på dina lektioner. Det är viktigt att du tar lektionerna på allvar, så att du verkligen lär dig något.
 • Försök att omsätta det du har lärt dig i praktiken. Det är ett bra sätt att testa dina kunskaper och få mer erfarenhet av det nya språket.
 • Använd appen i kombination med andra läromedel. Det kan vara bra att komplettera Babbel med böcker eller andra webbsidor för att lära sig ett nytt språk. 
 • Bilda en språkgrupp med familj och vänner. Det kan vara motiverande att öva på nya språk tillsammans med andra. Kanske kan ni ha en liten tävling sinsemellan för att öka motivationen. 

Hur fungerar Babbel Live?

I live-versionen av Babbel får du tillgång till en rad aktiviteter som ökar din kunskap. Du kan till exempel delta i diskussioner med andra studenter, lära dig hur du ska presentera dig och mycket mer. Studenterna får möjlighet att prata mycket på lektionerna, något som bidrar till en bra inlärning. Språklektionerna är indelade i nivåer, så att du kommer i samma grupp som andra som har samma kunskapsnivå. 

Lektionerna påminner i mångt och mycket om en lektion i ett klassrum. Du får ett mejl med kommande lektionstillfällen, vilken tid lektionerna börjar, lärarens namn och kunskapsmål. Själva lektionerna hålls på Zoom. Du anmäler dig till de lektioner som du vill delta i, därefter får du påminnelser via mejl..

Du kan delta på så många lektioner du vill så länge du betalar för tjänsten. Det är dock ett smart drag att inte boka upp en massa lektioner på en gång. Flera språklektioner i veckan blir ganska slitsamt och går ut över lärresultatet. Då är det bättre att ha 1-2 lektioner per vecka fördelat över ett par månader. 

Hur mycket kostar Babbel?

Babbel är inte en kostnadsfri språkapp, utan du måste betala för att få full tillgång. Om du vill ha en app som är gratis kan Duolingo vara ett alternativ att överväga. Du måste dock ha i åtanke att gratisversionen visar reklam. Du kan inte heller gå lika djupt in i språket med Duolingo som du kan med Babbel. 

Babbel erbjuder flera abonnemangsalternativ, så att du enkelt ska kunna välja det som passar bästa för dina behov. I skrivande stund kostar ett tremånaders abonnemang knappt 365 kronor, vilket ger en månadskostnad på cirka 120 kronor. Ju längre abonnemangstid du väljer destor lägre blir månadskostnaden. Ett årsabonnemang kostar drygt 60 kronor i månaden.

Du sparar därmed ungefär 60 kronor i månaden och 720 kronor per år genom att välja ett årsabonnemang. Alternativt kan du välja att binda upp dig i 3 månader för knappt 365 kronor eller 6 månader för drygt 550 kronor. Babbel har 20 dagars ångerrätt, vilket innebär att du pengarna tillbaka om du inte är nöjd. I priset ingår både appen och live-lektioner.

Sammanfattning: Därför bör du använda Babbel för att lära dig ett nytt språk

Det finns många fördelar med Babbel, något som tydligt framgår i den här recensionen. Trots det kan det vara fördelaktigt att göra en översikt, så att du lättare kan jämföra Babbel med andra språkappar:

 • Utvecklad av professionella lingvister
 • Möjligt att delta i live-lektioner
 • Olika metoder för att lära språk
 • Fler abonnemangsalternativ
 • Du kan anpassa inlärningen efter dina behov

Nackdelar med Babbel

Det är viktigt att nämna att Babbel inte är helt perfekt. Appen kan vara lite svår att använda och den tar inte alltid hänsyn till användarnas behov. De finns inte heller någon gratisversion. Likväl är Babbel en av de bästa apparna för att lära sig ett nytt språk och den rekommenderas varmt. 

Vanliga frågor om Babbel och andra språkappar 

Q: Vilken app rekommenderar ni för att lära sig ett nytt språk? 

A: Vi kan bland annat rekommendera Babbel. Appen har ett varierat urval av språkkurser och den är lätt att använda.

Q: Hur mycket behöver jag lägga ner för att lära mig ett nytt språk? 

A: Det är viktigt att vara realistisk med hur mycket tid du vill och kan lägga ner på att lära dig ett nytt språk. Det kan exempelvis ta upp till ett år att lära sig ett språk flytande, men du behöver bara några dagar eller veckor för att lära dig viktiga ord och fraser..

Q: Är Babbel gratis? 

A: Nej, Babbel kostar pengar. Du får dock pengarna tillbaka om du inte är nöjd, allt för att du ska kunna avgöra om appen passar dig. Ångerrätten varar i 20 dagar, något som bör räcka för att du ska hinna utvärdera appen och alla funktionerna. 

Q: Är Babbel värd pengarna? 

A: Ja, Babbel är absolut värd pengarna. Du får tillgång till ett varierat utbud av språkkurser och appen är enkel att använda. Den lägsta månadskostnaden får du med abonnemanget som sträcker sig över ett år. 

Q: Kan jag verkligen lära mig ett nytt språk med språkappar som Babbel? 

A: Ja, det är fullt möjligt att lära sig ett nytt språk med Babbel och andra appar för språkinlärning. Metoden är enkel och det tar inte lång tid innan du börjar se resultat. Trots det är det en rekommendation att du kompletterar appen med andra aktiviteter för att lära dig ett nytt språk. 

Det kan till exempel vara ett klokt drag att prata med personer som talar det aktuella språket dagligen. På så sätt kan du ta reda på om du har förstått allt rätt, och du slipper tappa motivationen när det inte går som det ska. 

Det är också viktigt att komma ihåg att alla kan lära sig ett nytt språk, men alla har inte lika mycket tid till sitt förfogande. Ge dig tid att lära språket så att du inte blir frustrerad över uteblivna framsteg. 

Q: Vilken nivå kan jag förvänta mig att uppnå med Babbel? 

A: Babbel är en av de bästa apparna för att lära sig ett nytt språk, och den rekommenderas varmt. Vilken nivå du kan förvänta dig att uppnå, beror på inlärningsmetoden. Live-lektionerna ger mest kunskap och träning om ditt mål är att tala språket flytande, medan appen är tillräcklig om du vill lära dig viktiga ord och fraser inför semestern. 

  Innehållsförteckning