Bästa språkappar

Italiensk språkkurs: Enkel guide

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Drömmer du om att kunna italienska? Det är kanske ett av de mest romantiska och spännande språken du kan lära dig och det finns många möjligheter till att göra verklighet av den där önskan du har om att kunna konversera på italienska. Antingen kan du resa till landet och gå en kurs på plats eller använda en mobilapp för språkinlärning – du väljer själv vad som passar bäst för dig!

I dag finns det över 65 miljoner människor som pratar italienska och majoriteten av dem bor i Italien, men språket är även officiellt språk i San Marino, Vatikanstaten och Schweiz. Det finns också många minoritetsgrupper i de italienska grannländerna som pratar språket och flera invandrargrupper som brukar det i dagligt tal i bland annat Tyskland, Argentina, Brasilien, Australien, Kanada och USA. Språket är med andra ord vitt spritt över världen och kan du det kan du konversera med många människor.

Italienska – ett språk med många dialekter

Italienska är ett romanskt språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Språket är känt för att vara extremt rikt på dialekter. Många av dem är så speciella att italienarna själva har svårt att förstå varandra ibland. De många olika dialekterna och varianterna av språket är anledningen till att man skapade en standardvariant av italienska och i dagsläget är det den varianten som brukas i offentliga sammanhang och dialekter i samtal med vänner och familj. De allra vanligaste dialekterna inom standardspråket är;

  • Norditalienska dialekter
  • Toscanska dialekter
  • Central- och syditalienska dialekter

Italienskans kännetecken och uppbyggnad

Italienskan skiljer sig från svenskan på ett par sätt vad gäller dess uppbyggnad. Alfabetet har 26 bokstäver och j, k, w och y används bara i ord av utländsk härkomst. Till skillnad från svenskan har språket bara sju vokaler.

Språket har många grammatiska regler som du behöver träna på och lära dig. En annan sak att känna till gällande italienska är att det har ett stort arv från latin. Språkforskare har kommit fram till att ungefär 60 % av hela ordförrådet har sitt ursprung i latin medan ungefär 15 % kommer från grekiskan. Vad gäller den moderna italienskan är det främst franska och engelska som påverkar språket.

Ett språk med en lång historia

Det kan vara nyttigt och intressant att veta en del om språkets historia när du ska lära dig ett främmande språk. Italienskan har ett ganska spännande och innehållsrikt förflutet. Den äldsta texten man känner till som är skriven på en italiensk dialekt är från runt år 850, men det är först runt 1200-talet som det finns italiensk litteratur bevarad som man kan föra en bredare diskussion och ett samtal kring.

1583 upprättades en akademi i Florens, Accademia della Crusca. Den akademien grundades för att behandla frågor som handlade om alla de olika italienska dialekterna. 1612 gav de ut en ordbok och den banade väg för ett mer enhetligt italienskt skriftspråk. Under upplysningstiden hade italienskan en hög status i andra europeiska länder, speciellt inom områden som litteratur och musik.

Kungariket Italien grundades 1861 men även efter det förblev italienska huvudsakligen bara ett skriftspråk i flera decennier, det var fortsättningsvis de många dialekterna som dominerade. I kölvattnet av de nationalromantiska strömningarna i Europa blev språkfrågan mer aktualiserad i Italien och speciellt författare bidrog till att utveckla talspråket. Under 1900-talet blev den italienska vi känner till i dag mer färdigställd bland annat genom medier och skolväsendet.

Att lära sig italienska i mobilen

För den som vill lära sig italienska är den stora frågan vart man ska vända sig. I dag finns det otroligt många möjligheter när det kommer till språkinlärning, fler än det någonsin funnits tidigare. Det här har blivit möjligt tack vare den digitala utvecklingen och numera finns det många språkappar man kan använda sig av för att förkovra sina kunskaper i italienska.

En språkapp laddar du ner till din mobil eller surfplatta och i appen kan du antingen vara med på lektioner, spela spel eller lösa uppgifter som hjälper dig att lära dig språket. Att använda en språkapp är både ett lärorikt och roligt sätt att bli bättre på italienska. Vissa dylika språkappar är gratis att använda medan man behöver teckna en prenumeration på andra för att få tillgång till allt innehåll. Eftersom det finns så många alternativ att välja mellan har vi sammanställt information om några av de mest uppskattade apparna.

Babbel

Babbel är mer än bara ett skojfriskt namn för småprat, det är också en språkapp som funnits sedan 2008 och som riktar sig till personer som har ett intresse för interaktiv språkinlärning. Det går att lära sig fler än 13 språk genom att använda den här appen, och ett av dem du kan fokusera på är italienska.

Babbel används i över 190 länder och appen har fler än 20 miljoner användare. Samtliga språkkurser är ihopsatta av drygt 150 språkexperter och 92 % av alla användare märker att de blivit mycket bättre på det språk de studerar redan efter två månaders tid.

Du kan ladda ner Babbel gratis från enhetens appbutik och betalar för att gå en språkkurs i italienska genom att teckna ett abonnemang. Antingen kan du köpa ett årsabonnemang eller välja att köpa tjänsten för en månad i taget.

Duolingo

Om du vill använda en gratis språkapp kan Duolingo vara ett alternativ som passar dig. I den här appen finns lektioner som fokuserar på de allra största språken, däribland italienska. Utöver att du kan gå lektioner kan du också lära dig italienska genom underhållande spel och du får även en chans att öva på språket genom att vara en karaktär som ska klara av vissa vardagliga situationer och händelser. I Duolingo kan du fokusera på både tal, skriftspråk och läsning utan någon som helst kostnad.

Om du tycker det är svårt att lära dig ett språk har Duolingo inbyggda motivationsverktyg. Genom dem kan du få dagliga påminnelser om att fortsätta lära dig italienska och tips om aktiviteter som gör det roligare att fortsätta inlärningen.

Memrise

Memrise har byggt upp sin verksamhet på tre grundprinciper; vetenskap, underhållning och socialt nätverkande. Den här språkappen är bland annat känd för att den lär ut språk genom olika minnestekniker. En teknik är exempelvis att du ska koppla ihop rätt ord med rätt bild. I appen kan du också träna på att läsa meningar som är skrivna av de som har italienska som modersmål och du kan se på videoklipp där människor pratar italienska och därefter härma deras uttal.

Memrise är en utomordentligt bra språkapp för dig som aldrig har pratat italienska tidigare. När du väl har lärt dig grunderna kan du fortsätta studera språket i en app som har mer avancerade nivåer.

Preply

Vill du lära dig italienska med en riktig lärare, fast studera språket via nätet, kan du göra det med Preply. Det är en plattform som lanserades 2012 och på den kan du både hitta en språklärare och registrera dig som en. Sammanlagt finns det över 32 000 tillgängliga lärare med en mängd olika nationaliteter och flertalet tutorer som lär ut italienska.

Preply är en mycket användarvänlig plattform. För att komma igång skapar du ett konto, letar efter en lärare som debiterar ett timpris som passar din plånbok och bokar en tid. De som arbetar som lärare i appen har kunskaper för att lära ut italienska såväl till nybörjare som till de som läser språket på en mer avancerad nivå. På Preply finns det även bloggar, språktester och annan matnyttig information som kommer väl till pass för dig som vill lära dig italienska.

Språkkurs i Italien

Om du vill uppleva Italien på riktigt och lära dig språket kan du slå två flugor i smäll och leta rätt på någon av de många leverantörer som erbjuder skräddarsydda språkkurser på plats i landet. En av de största aktörerna inom det området är EF som har specialiserat sig på dylika upplevelser. De ordnar språkkurser som är skräddarsydda för specifika åldersgrupper. Bland annat har de kurser för barn mellan 10-14, ungdomar mellan 15-19, unga vuxna från 19 till 25 och för de som är 25 år och uppåt. Det innebär också att kurserna i sig blir ett sätt att träffa nya människor i ens egen ålder.

Går du en språkkurs i italienska med EF väljer du hur länge du vill vistas i Italien. En kurs kan vara så kort som en vecka eller betydligt mycket längre än så. De längsta kurserna är upp emot 24 veckor. Du som är riktigt hugad kanske till och med väljer att stanna i 9 eller 11 månader. De allra längsta kurserna är först och främst anpassade för studenter men alla är välkomna att delta på dem.

EF:s språkkurser är belägna i huvudstaden Rom som har en historia som sträcker sig över 1 000 år tillbaka i tiden. Huvudstaden var också kärnan i antikens stormakt romarriket och har därmed satt en prägel på hela Europa, något som i sig gör både staden och språket mer intressanta att förkovra sig i. En språkkurs med EF går ut på att du går på språkkurser ett visst antal timmar i veckan och resterande tid har du chansen att utforska den lokala och nationella kulturen.

Utöver EF finns en aktör som heter ANSA. Även de har språkkurser i Italien. Kurserna är speciellt anpassade för studenter och ger dig en chans att utforska den livliga kulturen och de vackra platserna i landet. Väljer du att gå en språkkurs genom ANSA kan du studera italienska på flera orter och platser. Det går bland annat att gå en språkkurs vid ett universitet eller vid någon annan nationellt godkänd språkskola, utöver att det finns två språkuniversitet i Sienna och Perugia.

En sista aktör som ordnar språkresor i Italien är ESL. De ordnar sina kurser på 13 olika orter och finns såväl för barn som för vuxna.

Utbildningar i italienska

Flera svenska universitet och högskolor har kurser på högre nivå i italienska. Att studera italienska där är lämpligt för dig som vill lära dig att verkligen behärska språket, få en större förståelse för landets historia och som vill använda dina kunskaper i ditt yrke. På vissa skolor erbjuds enbart kurser till de som kan en del sedan tidigare men andra har även kurser som börjar på nybörjarnivå för att sedan övergå till en mer avancerad dito.

Studier på ett universitet eller en yrkeshögskola strävar till att ge dig:

  • muntliga och skriftliga färdigheter i italienska
  • förståelse för andra romanska språk, såsom franska och spanska
  • insikter om italiensk kultur
  • ge dig kunskaper som behövs för att förmedla kunskap om italien, språket, litteraturen och kulturen.

Vissa universitet gör det möjligt för sina studenter att åka på utbyten. Det innebär att du åker till Italien för att studera språket, ofta får du bo hos en värdfamilj för att på det sättet också få höra språket utanför klassrummet.

Att lära sig italienska på egen hand

Om du vill lära dig italienska men önskar ha en större frihet och studera mer självständigt än vad en specifik kurs kräver finns det en hel del saker och aktiviteter du kan ta dig för hemma när det passar dig. Det allra bästa sättet att lära dig ett nytt språk är förstås att prata det själv, men också att omge dig med det på olika sätt. Att se på italienska filmer och serier eller att lyssna på italiensk radio är ett enkelt sätt att komma igång. En grundprincip när man ska ta sig an ett nytt språk är att aktivt använda och lyssna på det, och eftersom det finns mängder av bra medieproduktioner att hitta på nätet är det väldigt enkelt gjort.

Det finns också språkappar som är specifikt framtagna för att lära dig italienska på det här sättet. En av dem är Lingopie. Det är en app som på många sätt fungerar som en streamingtjänst. När du har valt italienska i appen ka du se på filmer och om det dyker upp ett ord du inte förstår klickar du på det. Efter att klippet är slut får du upp en översättning på ordet så att du kan memorera dess betydelse. Så kan du sysselsätta dig i många timmar och ju fler videor du tittar på desto mer kommer du märka att du faktiskt har lärt dig en del italienska!

Innehållsförteckning