Recension av Busuu: Allt du behöver veta

Uppdaterat: 20. Apr, 2023

Går det verkligen att lära sig ett nytt språk med hjälp av appar som Busuu? Det finns många appar för dig som vill lära dig ett nytt språk, men fungerar det? Det korta svaret är ja, språkappar kan vara användbara och effektiva verktyg för språkinlärning. 

Det finns flera språkappar som håller hög kvalitet, och Busuu är en av dem. Här går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång med språklektionerna. 

Hur fungerar språkappar som Busuu?

Busuu är en språkappa som du kan använda på dator, mobil och surfplatta. Appen ger dig tillgång till populära språk som engelska, franska, italienska, spanska och tyska. Du kan snabbt och enkelt komma åt nya lektioner, lexikon och annat som kan hjälpa dig att lära dig ord, meningsbyggnad, grammatik och fraser. 

Du måste emellertid vara medveten om att appen inte kan lära dig allt. Det är viktigt att öva mycket och prata med andra på det aktuella språket. Språkappar som Busuu tar dig en bra bit på vägen mot att lära dig nya språk, men för att kunna tala ett språk flytande måste du även inkludera andra aktiviteter och övningar. 

Så kommer du igång med språkappen

Börja med att ladda ned appen eller besöka Busuus hemsida. Nu kan du välja vilket språk du vill lära dig. Därefter registrerar du ett användarkonto. Nästa steg är att svara på några frågor för att anpassa språkkursen utifrån dina behov. Du får bland annat uppge syftet med att lära dig språket, till exempel för att resa, använda i jobbet eller kommunicera med vänner. 

Busuu frågar också hur mycket kunskap du har om språket sedan tidigare och hur mycket tid du har till ditt förfogande och kan lägga ner per dag. Du kan välja mellan flera tidsintervall, det kortaste är fem minuter per dag och det längsta är tjugofem minuter per dag. Korta men frekventa pass kan vara mer effektivt än långa och sporadiska diton.

När du har svarat på frågorna rekommenderar Busuu en språkkurs på rätt nivå utifrån dina förkunskaper. Appen tar även hänsyn till hur mycket tid du har till ditt förfogande för att lära dig det aktuella språket. 

Hur är lektionerna utformade?

Språkinlärningen består av både text- och ljudlektioner, så att du kan jobba med både läsförståelse och uttal. Lektionerna är strukturerade och översiktliga. Du kan alltid se hur långt du har kommit i en kurs genom att besöka din kontosida. 

Språkinlärningen sker stegvis, så att du alltid bygger på det du har lärt dig i en logisk ordning. Du har alltså inte möjlighet att hoppa mellan lektionerna i en kurs. Kursen är uppbyggd så att du gradvis blir introducerad för nya ord, fraser och grammatiska regler allt eftersom kursen fortgår. 

Du får börja med att göra ett språktest i Busuu för att kartlägga dina tidigare språkkunskaper. Slutresultatet avgör vilken nivå du bör starta på. Testen indikerar också hur lång tid studierna bör ta. Du kan dessutom se ungefär hur långt tid respektive lektion tar innan du börjar på dem, allt för att du hela tiden ska ha kontroll på tidsåtgången.  

Du kan skicka in uppgifterna du gör till andra användare av appen. Busuu väljer ut användare som har det aktuella språket som modersmål, så att du kan få respons som utvecklar dina kunskaper ytterligare. Det är ett bra sätt att träna på uttal och dessutom får du chansen att rätta till eventuella grammatiska fel.

Hur kan jag lära mig att tala ett språk flytande?

Utmaningen med att lära sig ett språk via appar är att du inte talar med andra som du hade gjort på ett fysisk språkkurs eller i ett samtal med andra. Därför erbjuder Busuu både grupplektioner och en till en-undervisning som kompensation. Båda lektionsalternativen finns på hemsidan och varje lektion varar i cirka 45 minuter.

Du kan välja både en passande tidpunkt och den lärare du önskar. Busuu erbjuder en gratis provperiod under vilken du kan delta i tre lektioner. På en grupplektion är det som mest med fem personer, dels för att skapa en avslappnad och behaglig atmosfär och dels för att alla ska få chansen att komma till tals. 

Hur mycket kostar Busuu?

Du kan välja mellan flera abonnemang. Busuu har dessutom en gratisversion som kan vara tillräcklig för en del användare. Gratisversionen är relativt begränsad eftersom du bara får tillgång till de första lektionerna. Om du vill lära dig mer än bara några fraser rekommenderar vi att du uppgraderar till ett betalabonnemang. 

Premium kostar 60 kronor i månaden och Premium plus 70 kronor i månaden, förutsatt att du betalar hela årskostnaden på en gång. Den största skillnaden mellan abonnemangen är att med Premium får du bara tillgång till ett språk medan Premium Plus ger dig tillgång till samtliga språk och en individuell läroplan. Båda abonnemangen inkluderar respons från företaget och möjlighet att använda appen utan att vara uppkopplad mot internet..

Om du inte vill betala för ett helt år kan du istället välja betalningsplanen som förnyas var tredje månad. Månadskostnaden blir då 110 respektive 120 kronor i månaden. Den lägsta månadskostnaden får du om du väljer abonnemanget som sträcker sig över 24 månader. Då blir kostnaden 50 respektive 60 kronor per månad. Tänk på att du först får en gratis provperiod för att testa tjänsten fullt ut. Busuu har även 14 dagars pengarna tillbaka-garanti.

I jämförelse med många andra språkappar är de här abonnemangen relativt billiga. Du behöver dessutom inte binda upp dig för långa perioder åt gången, vilket innebär att det inte är nödvändigt att lägga ut stora summor för att hålla språkkunskaperna vid liv eller för att lära dig ett nytt språk..

Specifikt abonnemang för grupplektioner

Om du vill ha grupplektioner eller privatlektioner måste du välja ett separat abonnemang. Det abonnemanget inkluderar självstudier via appen. Det kostar 26 USD för 2 grupplektioner per månad, 50 USD för 4 grupplektioner och 84 USD för 8 grupplektioner. Du kan avbryta abonnemanget när som helst..

Fördelar med Busuu

Busuu har ett stort online nätverk där du kan komma i kontakt med andra som också lär sig ett nytt språk. Du kan prata med personer från hela världen via text, ljud eller video. Du får inte bara träna på att använda språket, du kan även lära känna nya och spännande människor. 

Andra fördelar med Busuu är: 

 • Det är enkelt att registrera sig och börja använda appen 
 • Appen har en användarvänlig design och är lätt att navigera i 
 • Lektionerna är korta och lättöverskådliga
 • Du kan lära dig flera språk samtidigt genom att välja premium plus-versionen 

Nackdelar med Busuu

Det finns inte särskilt många nackdelar med Busuu. Vi måste ändå påpeka att utbudet av språk är begränsat. Innehållet är dock av så hög kvalitet att det snäva utbudet inte nödvändigtvis har någon större betydelse. Om målet är att lära sig ett specifikt språk på djupet, och det aktuella språket finns på Busuu, så är det bara att sätta igång. 

Det begränsade utbudet kan emellertid vara en nackdel för dig som vill lära dig ord och enkla fraser på flera språk. Du kanske reser mycket och behöver sporadiskt slå upp fraser eller betydelsen av ord. Då kan du överväga att använda Rosetta Stone som har “Phrasebook”-funktionen för de populäraste språken. Phrasebook hjälper dig med perfekt uttal av det du vill förmedla. 

En annan nackdel med Busuu är att du måste betala för att använda alla funktioner i appen. Gratisversionen är väldigt bra för att öva in enkla fraser på ett visst språk, men vill du göra något mer än det så måste du betala. Sanningen är dock att premium-versionen ger dig mycket valuta för pengarna, och är ganska billig i jämförelse med andra rekommenderade språkappar. 

Alla ovan nämnda nackdelar är småsaker i sammanhanget. Busuu är generellt sett en av de bästa språkapparna för dig som inte behöver ett så stort utbud av språk. Både gratis- och premiumversionen håller hög standard. 

Så får du maximalt utbyte av språkinlärning via appar

Du väljer själv när du vill använda appen. Det kan vara en fördel för en del och en nackdel för andra. Det krävs lite struktur och bra rutiner för att få ut så mycket som möjligt av språkappar. Kanske kan du sätta av 15 minuter efter middagen varje dag? Eller kanske en halvtimme tre dagar i veckan fungerar bättre. 

Det är viktigt att följa planen annars kan du fort hamna på fel spår. Kom ihåg att du inte behöver sätta av massor av tid flera dagar i veckan för att lära dig ett nytt språk. Busuu är utvecklad så att du kan träna några minuter om dagen och ändå få bra valuta för tiden. 

Utöver det bör du överväga att inkludera andra aktiviteter för att lära dig det nya språket snabbare. Ju mer du använder språket desto snabbare blir du bättre. Därför kan det vara ett klokt drag att köpa och boka in några grupplektioner på Busuu efter hand, även om du börjar med självstudier.

Dessutom kan du gör följande för att få ett bättre lärresultat:

 • Lyssna på podcasts på det aktuella språket
 • Titta på TV-serier på det språk du vill lära dig
 • Läsa böcker på det aktuella språket
 • Skriva texter på det aktuella språket
 • Lyssna på musik på det aktuella språket

Sätt upp mål och delmål

Realistiska mål och mindre delmål kan öka motivationen eftersom du då lättare kan se dina framsteg. Du vill kanske lära dig exempelvis 50 enkla fraser på ditt målspråk innan nästa månad är slut. De här målen kan ge dig en känsla av framgång och öka motivationen för att fortsätta språklektionerna. 

Vad skiljer Busuu och Duolingo åt?

Många funderar på vilket alternativ som är bäst Busuu eller Duolingo (en annan språkapp med ett gratisabonnemang). Det finns för- och nackdelar med alla apparna och vilken som är bäst beror därför på dina behov och preferenser. Den största skillnaden mellan Duolingo och Busuu är att Duolingo vill ha en fullfjädrad och helt kostnadsfri plattform. 

För att kunna uppnå det visar Duolingo reklam var femte minut. De utvecklar dessutom kurserna och innehållet med hjälp av volontärer, vilket ibland resulterar i att det blir fel. Busuu begränsar det kostnadsfria innehållet så att du bara får ett smakprov av språkkursen. Du slipper dock reklamen och innehållet är av hög kvalitet. 

Det bästa du kan göra är att pröva båda språkapparna och se vilken du föredrar. 

Sammanfattning: Lär dig ett nytt språk med Busuu

Att lära sig ett nytt språk är spännande, men det kan också vara utmanande. Du  hittar enkla men effektiva lektioner på Busuu som gör det lite lättare att komma igång. Dessutom har du tillgång till ett stort nätverk på plattformen, som kan hjälpa dig med att öva på det språk du har valt. 

Du kan dessutom känna dig helt trygg med att du får bra värde för pengarna när du väljer ett av betalabonnemangen. Appen är ganska billig och har hög kvalitet på innehållet. Det är emellertid viktigt att du sätter upp mål för språkinlärningen, så att du håller dig på rätt spår. 

Busuu gör det möjligt för dig att lära dig ett nytt språk på ett flexibelt sätt och lära känna personer från hela världen. Det är alltså bara att sätta igång! Lycka till! 

Vanliga frågor om Busuu

Q: Hur användarvänlig är appen Busuu? 

A: Busuu är en användarvänlig app som kan användas av personer på alla nivåer. Oavsett om du aldrig har provat en språkapp tidigare eller du är en erfaren användare, kommer du kunna använda plattformen utan problem.

Q:  Hur många språk kan jag lära mig på Busuu?

A: I skrivande stund kan lära dig 13 språk på Busuu. Det är dock värt att nämna att du bara har tillgång till några få lektioner i gratisversionen. Om du väljer att prenumerera på någon av premium-versionerna får du tillgång till alla funktioner och lektioner. 

Q: Kan jag prova på Busuu gratis?

A: Ja, det kan du. Busuu ger dig möjligheten att prova appen gratis i sju dagar. Om du inte är nöjd kan du avsluta abonnemanget innan dessa sju dagar är slut. 

Q: Hur ofta bör jag använda Busuu?

A: Det är helt upp till dig. Busuu är en flexibel app som ger dig möjligheten att lära dig ett nytt språk när som helst och var som helst. Vi rekommenderar att du tränar på det nya språket ofta för att få bäst resultat. 

Q: Vilka andra appar finns det för att lära sig nya språk?

A. Det kan vara smart att prova flera appar för att hitta den som passar dig bäst. Kom ihåg att de allra flesta språkapparna erbjuder gratisversioner med begränsade funktioner. Gratisversioner är ett bra sätt att testa appen med. Om du är nöjd kan det vara värt att uppgradera till premiumversionen och få tillgång till allt. 

Q: Kan jag använda Busuu offline?

A: Du kan använda offline-läge om du uppgradera till ett betalabonnemang. Det kan vara bra om du till exempel är på resande fot och inte har tillgång till internet. Tänk bara på att du måste vara uppkopplad mot internet för att ladda ned de lektioner du vill ha tillgång till offline. 

  Innehållsförteckning